Lieberman gir ultimatum om utposter

Fjernes utpostene Migron og Givat Asaf går regjeringskoalisjonen i oppløsning, advarer Avigdor Lieberman.
Avigdor Lieberman og Reuven Rivlin i samtale.
Avigdor Lieberman og Reuven Rivlin i samtale.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Lederen for Israel Beiteinu har kommet med et ultimatum til statsminister Benjamin Netanyahu. Utenriksministeren lover at dersom utpostene Migron og Givat Asaf blir revet, vil partiet trekke seg fra regjeringskoalisjonen.

– Grunnlag for å avvikle
Det er israelsk høyesterett som har vedtatt at de to utpostene på Vestbredden er ulovlige og må rives innen mars neste år. Den israelske regjeringen har bedt domstolen om seks ekstra måneder for å finne nye bosteder for innbyggerne, skriver Yedioth Aharonoth.

– Fjerning av Migron og Givat Asaf vil være grunn nok til å avvikle regjeringen. Vi vil ikke kunne bli. Deler av medlemmene i Likud vil heller ikke kunne leve med det. Rundt 30 prosent av innbyggerne i disse to utpostene arbeider i hæren, sa Lieberman under et møte for Israel Beiteinus Knesset-representanter.

Vil trekke seg på pengefrys
Utenriksministeren varlset også ultimatum når det gjelder overføring av skattepenger til palestinske selvstyremyndigheter PA.

– Vi vil ikke tillate overføring av penger. PA rotter seg sammen med Hamas, kaster [statsminister] Salam Fayyad og bygger boliger for frigjorte palestinske fanger. Alt dette kommer av pengene vi gir dem. Det er å krysse den røde linjen, etter vår mening, slo Lieberman fast.

Dersom Israel Beiteinu trekker seg fra regjeringssamarbeidet, vil Netanyahus koalisjon ikke lenger ha flertall i Knesset. Dermed må Netanyahu enten trekke inn Kadima, eller be om nyvalg.

Går tilbake på påstander
Senere samme dag satt Lieberman i intervju med Israel Radio, og hadde endre den strenge tonen han hadde under møtet med partiets Knesset-gruppe.

– Jeg ønsker ikke å rive ned Israels tekstiler fra innsiden. Vi kan finne en løsning som ligger godt plantet mellom bosetningene og loven.

Han benektet også at Israel Beiteinu har planer om å forlate regjeringen over utpostsaken.

——————————–

Med Israel for fred (MIFF) driver det største pro-israelske nettstedet i Norden. Bli medlem i MIFF for å støtte vårt viktige arbeid!Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise