Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nye høyesterettsdommere endelig utnevnt

Uri Shoham, Noam Sohlberg, Dafna Barak-Erez og Zvi Zylbertal er utnevnt som nye høyestrettsdommere. (Foto: Ynetnews.com, MIFF)
Uri Shoham, Noam Sohlberg, Dafna Barak-Erez og Zvi Zylbertal er utnevnt som nye høyestrettsdommere. (Foto: Ynetnews.com, MIFF)
Noam Sohlberg, Zvi Zylbertal, Uri Shoham og Dafna Barak-Erez er utnevnt som nye høyesterettsdommerne.

Det kom som en overraskelse at de fire ble nominert i dag. Saken har lenge vært utsatt, etter måneder med uenighet mellom justisminister Yaakov Neeman og høyesterettsjustitarus, som begge sitter i dommervalgskomiteen.

Noam Sohlberg er i dag dommer ved domstolen i Tel Aviv. Uri Shoham forlater stillingen som president ved samme domstol. Zvi Halbertal forlater stillingen som visepresident ved domstolen i Jerusalem. Professor Dafna Barak-Erez kommer fra Tel Aviv University hvor hun i dag er rektor ved jusdepartmentent.

 

 

Nesten full enstemmighet

I tillegg til den interne uenigheten har dommervalgskomiteen stått i sentrum for politisk debatt den siste uken. Statsminister Benyamin Netanyahu la onsdag til side et lovforslag som ville ha endret maktbalansen i komiteen. Forslaget ville ha styrket den høyreorienterte siden i komiteen, men ble lagt til side etter press både fra venstresiden samt Netanyahus egne minister og partifeller.

Dommervalgskomiteen består i dag av ni personer og må ha et flertall av minst syv for å nominere en ny dommer. Sohlberg ble nominert åtte mot en, ellers var nominasjonen enstemmige.

Shoham og Zylbertal trer inn i sine nye stillinger umiddelbart, og tar plassen til Ayala Procaccia og Edmond Levy, som allerede er gått av. Sohlberg og Barak-Erez kommer til å gå inn i sine nye stillinger i løpet av de neste månedene når dommer Dorit Beinish og Eliezer Rivlin går av.

 

Politisert utnevnelse

Høyreorienterte Knesset-medlemmer lovpriste nominasjonene, spesielt Sohlbergs nominasjon som de kalte «en seier for sunn fornuft». Knessets Reuven Rivlin roste Sohlberg, og kalte ham en «fremragende dommer»som har vært utsatt for kritikk for å være «en bosetter med kipa.» Rivlin sa han kommer til å fortsette å støtte mangfold i nominasjonene til høyesterettsdommere for å «gjenskape nasjonens tillit til domstolen.» Utdanningsminister Gidon Saar støttet også opp om Sohlbergs nominasjonen og kalte den et «fremragende og balansert valg» som fremmer pluralisme blant landets dommere.

Det var også noe overraskende at Barak-Erez ble valgt inn i, og med at denne komiteen så ut til å foretrekke kandidater som kommer fra dommerembedet. Kilder i komiteen indikerte at Barak- Erez’ nominasjon kom for å balansere Sohlbergs høyreorienterte posisjon, til tross for at hun ikke har noen kjent politisk tilknytning.

Shohams nominasjon kom for å fylle et «Mizrahi»-sete, etter kritikk om at listen over mulige kandidater ikke hadde en eneste dommer med røtter fra Midtøsten eller Nord-Afrika.

Miljøminister og komitemedlem Gilad Erdan sa:»Jeg er glad for at komiteen hevet seg over uenighetene mellom medlemmene. Jeg er sikker på at de beste kandidatene ble valgt for å oppfylle høyesteretts behov.»

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart