Noam Shalit stiller til valg for Arbeiderpartiet

Noam Shalit, faren til den nylig hjemkomne soldaten Gilad Shalit, stiller som kandidat for Arbeiderpartiet ved neste Knesset-valg.

Noam Shalit. (Skjermdump fra fransk TV)
Noam Shalit. (Skjermdump fra fransk TV)

Ap-leder Shelly Yachimovich var stolt over å kunne presentere sin nye stemmesanker i går. Noam Shalit ble velkjent blant israelere mens han drev en effektiv mobiliseringskampanje for å få sønnen Gilad Shalit hjem fra Hamas-fangenskap. I oktober 2011 ble kampen kronet med seier.

Noam Shalit har vært medlem i Arbeiderpartiet siden 1996. Han kalte Arbeiderpartiet sitt “naturlige hjem” mandag.

– Noam Shalit og hans families kamp for å få frigitt Gilad startet som en privat kamp, men ble siden til en kamp som inneholder alle de tre basisverdiene i israelsk samfunn: solidaritet, gjensidig støtte og zionisme, sier Yachimovich til Ha’aretz.

Mange års offentlig kamp har gjort Shalit kjent med de gode og de vanskelige sidene i israelsk samfunn, og denne innsikten vil han nå bruke til gode for velgerne.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

– Jeg ønsker kun å bidra i det israelsk samfunnet og være et sted der jeg kan påvirke, sier Shalit til journalister.

 

Ingen betydelig endring i det politiske landskap

Nye meningsmålinger, fra både Dahafinstituttet, i Yedioth Aharonoth, og Dialog, på Kanal 10, viser at de siste dagers meldinger om nye kandidater og nye parti ikke endrer bildet i israelsk politikk betydelig. Sentrum- og venstreorienterte velgere kommer til å fordele seg mellom Kadima, Arbeiderpartiet og det varslede partiet til Yair Lapid, men stjeler i veldig liten grad stemmer fra mer høyreorienterte partier.

Siden september har Arbeiderpartiet mistet mye av sin oppslutning, og situasjonen er uendret i de siste valgundersøkelsene. I september, med Yachimovich som nyvalgt leder, viste undersøkelser at Arbeiderpartiet kunne ta 20 seter. I dag ville de fått 12 i følge Dialog, og 13 i følge Dahaf. Dette er omtrent det samme som valgresultatet i 2009. Det ser med andre ord ikke ut til at Shalit kommer til å styrke Arbeiderpartiet så mye som ønsket i neste valg, til tross for sin popularitet blant folket.

Lapid vil ta de aller fleste av sine stemmer fra Kadima og Tzipi Livnis parti vil sitte igjen med omtrent halvparten av dagens mandater. Lapid vil kunne ta hele 16 seter i følge Dialog eller 11 seter i følge Dahafinstituttets meningsmåling.

Regjeringspartiet Likud kommer best ut av det i begge undersøkelsene med henholdsvis 30 mandater i undersøkelsen fra Dialog og 28 i Dahafs undersøkelse.

Undersøkelsen fra Dahaf viser mulighet for en mer jevn kamp mellom venstre-sentrumsiden og høyresiden dersom Lapid skulle komme til å slå seg sammen med Kadima. Da vil venstresiden sammen med senterpartiene stå med 57 mandater mot den høyre-haredi-religiøse sidens 58 mandater, i følge Dahafinstituttet.

Forrige artikkelYair Lapid stiller til neste Knesset-valg
Neste artikkelSamtalene i Amman handler fortsatt om samtalenes framtid
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -