Forventer komfortabel seier for Netanyahu

125.000 Likud-medlemmer kan gi sin stemme når partiet velger leder i dag. Benjamin Netanyahu er så å si sikret seier på forhånd.

Illustrasjonsfoto: Reklameplakat for Likud fra Knesset-valget i 2009. Benjamin Netanyahu er det beste valget for økonomi og sikkerhet, står det på hebraisk. Foto: Wikipedia

Moshe Feiglin, som tilhører den ytre høyrefløyen i Likud-partiet, er den eneste utfordreren til statsministeren i dagens ledervalg. Resultatene er ventet etter midnatt. Det må skje noe dramatisk dersom ikke Netanyahu kan feire sin femte valgseier i Likud-partiet i de små timer onsdag.

I Likuds forrige ledervalg, i august 2007, fikk Netanyahu 73,2 prosent av stemmene. Feiglin fikk 23,4 prosent.

En kommentar fra Feiglin til Hærens Radio tirsdag morgen røper at selv ikke han våger å tro på en seier over Netanyahu.

– Hver ekstra prosent jeg får i dag utover det jeg fikk sist gang er en framgang for den nasjonale leir, sier Feiglin.

Netanyahus medarbeidere frykter at lav valgdeltakelse skal føre til prosentvis stor oppslutning for Feiglin. Statsministerens tilhengere kan la være å avlegge stemme fordi de regner seieren som sikret. Feiglins tilhengere er ventet å møte fram i stort antall. Nedbør over store deler av landet kan også bidra til å dempe valgdeltakelsen. Fra deler av den politiske høyresiden har det kommet oppfordringer til boikott eller å avlegge blanke stemmer, i protest mot Netanyahus politikk.

Netanyahu har de siste månedene vært på en politisk bølgetopp, både i den israelske befolkningen generelt og i eget parti spesielt. Dette var en hovedgrunn til at han valgte å framskynde ledervalget. De siste dagene har han ringt rundt til sentrale støttespillere og sendt automatiske meldinger med oppfordring til tusenvis av Likud-medlemmer om å delta i valget.

For å ha stemmerett ved ledervalget må man ha vært gyldig medlem av Likud de siste 16 måneder. Mer enn 150 stemmelokaler er etablert over hele landet.

 

Netanyahu er Likud, Likud er Netanyahu

Yossi Verter, som er politisk kommentator i Ha’aretz, forventer en overveldende seier for Netanyahu. ”Netanyahu er Likud, Likud er Netanyahu,” skriver han i en kommentarartikkel 31. januar.

Hvor stor Feiglins oppslutning blir, kommer likevel til å sende viktige signaler, mener Verter. Dersom Feiglin får flere stemmer enn sist, vil nåværende Knesset-medlemmer, og håpefulle kandidater, tolke dette som et signal om at de må bevege seg mot høyre før de neste gang møter velgernes dom.

 

Mer åpent i Kadima-partiet

Verter avslutter sin kommentar med en tur innom opposisjonspartiet Kadima. Når Netanyahu har lagt ledervalget bak seg, kan han de neste to månedene sitte på galleriet å se Kadima blø på teppet i deres interne lederkamp hvor alt er lov, en lederkamp som kan ende med partisplittelse.

Knesset-medlem Shaul Mofaz, som er hovedutfordreren til partileder Tzipi Livni, presenterte sitt slagord mandag: ”Shaul Mofaz. Statsminister.” Det etterlater ingen tvil om hans intensjoner, skriver Verter.

– Dette er en interessant, original, skammelig, upassende og ytterst usømmelig slagord. Mofaz prøver å signalisere til sine velgere, Kadima-medlemmer, at han allerede har overvunnet det første hinderet på sin vei – ”henne” – og nå er fokusert på den virkelige kampen som kommer, mot Netanyahu, skriver Verter.

I forrige partiledervalg vant Livni over Mofaz med noen få hundre stemmer.

Forrige artikkelFogel-familiens morder glorifisert på PA TV
Neste artikkelNetanyahu: – Lite håp om at samtalene fortsetter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.