Knesset 63 år

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mer enn fire tusen mennesker besøkte Knesset onsdag. “Knesset som folkets hus – en generasjon gir sin arv til den neste” var temaet for årets åpne hus og også for det ekstraordinære møtet i Knesset. Knessets president Reuven Rivlin, Israels president Shimon Peres, statsminister Benyamin Netanyahu og opposisjonsleder Tzipi Livni var blant de som talte på det ekstraordinære møtet.

 

Israelsk demokrati kan man være stolt av

– Jeg vet at det er de som hevder at israelsk demokrati står i fare. Jeg er uenig. Faktumet at du kan si alt her, debattere alt, er et eksempel på Israels styrke. Når vi ser rundt oss har vi helt klart noe å være stolt av, sa Netanyahu i sin tale, melder Yedioth Aharonoth.

Statsministeren understreket at Israels demokrati er robust og at det er fritt og blomstrende.

– Det er intet [demokrati som er] så eksemplarisk, konstaterte Netanyahu.

 

Tok opp aktuelle tema

I det ekstraordinære møtet tok landets ledere opp temaer som har vært diskutert den siste tiden.

Rivlin minnet om behovet for å gi Israel en grunnlov og markerte seg som motstander av å tvinge ultraortodokse til å avtjene verneplikt.

– De som hevder at temaet om ultraortodoks verving til IDF kan bli løst gjennom tvang, kaster sand i folkets øyne, sa Rivlin.

 

Det iranske folket skal ikke bli etterlatt alene hvis de velger fred

Peres tok opp den iranske trusselen. Presidenten mener Israel må håndtere dette spørsmålet med en kombinasjon av fornuft og dristighet.

– Iran er ikke bare en trussel mot Israel. De er en trussel mot hele menneskeheten … Det nåværende iranske regimet har et imperialistisk begjær etter å bli en leder i regionen, sa Peres til salen, før han henvendte seg mot det iranske folket:

– Vi er ikke fiender fra fødselen av og vi behøver ikke leve som fiender. Det iranske folket trenger å vite at de vil ikke bli etterlatt alene, hvis de velger frihet og fred.

Shimon Peres snakket også om hans mange år i tjeneste i Knesset:

– Hver gang jeg kommer opp på dette podiet blir jeg følelsesladet på nytt… Jeg har hatt privilegiet å være et medlem i dette huset i 48 år. Få parlament i verden har hatt så mange vanskelige avgjørelser i løpet av en så kort tid, sa Peres.

 

Mange aktiviteter

Besøkende til Knesset kunne velge mellom en rekke aktiviteter i løpet av dagen, forteller Jerusalem Post. Guider utkledd som historiske personer, som David Ben Gurion, Menachem Begin og Golda Meir, holdt omvisninger i Knesset i anledning dagen. Knesset-komiteene holdt møtepause, og møterommene deres ble i stedet brukt til forelesninger av Knesset-medlemmene på en rekke temaer fra israelsk nasjonalitetsfølelse til håndarbeid laget av resirkulerte materialer.

Yngre barn på besøk kunne høre på høytlesning av Knesset-medlemmer, mens eldre barn kunne velge å delta på undervisning i samfunnsfag av Knessets president Reuven Rivlin. Elever i videregående skole fikk mulighet til å delta i debatter om ulike temaer.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag