Israelere flest er imot angrep på Iran

Israelerne er skeptiske til et forhåndsangrep, men lederne som holder åpent for å angripe Irans atominstallasjoner får klart mest oppslutning i meningsmålinger.
Ha'aretz' siste meningsmåling er trist lesning for Kadima-leder Tzipi Livni, tre uker før det er nytt partiledervalg. (Foto: Itzike, flickr.com)
Ha'aretz' siste meningsmåling er trist lesning for Kadima-leder Tzipi Livni, tre uker før det er nytt partiledervalg. (Foto: Itzike, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

En undersøkelse utført for Ha’aretz viser at israelere flest, det vil si 58 prosent av dem, ikke ønsker et solo-angrep mot Iran fra Israel. Motstanden blir mindre dersom amerikanerne skulle deltatt i et angrep.

Likevel er det regjeringspartiene, med koalisjonsleder Likud i spissen, som det store flertallet ville stemt på dersom det var valg i dag. Regjeringsledelsen holder et militært angrep åpent som et alternativ, dersom ikke Teheran endrer sin atompolitikk.

Dersom det var valg i dag ville Likud endt opp med mellom 35-37 seter i nasjonalforsamlingen, noe som tilsvarer en oppgang på 8-10 mandater i forhold til det de har i Knesset i dag. Til sammen ville hele den sekulære og religiøse høyresiden, fått mellom 71-74 mandater. Kun 61 er nødvendig for å få flertall i nasjonalforsamlingen.

Halvparten av de spurte svarer også at de stoler på statsminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak i Iran-spørsmålet, og tror de vil ta de rette beslutningene. På tross av det sliter tydeligvis regjeringen med å overbevise sin egen befolkning om at et preventivt angrep kan være det rette å gjøre.

Kadima og partileder Tzipi Livni sliter kraftig på meningsmålingene. Det sentrumsorienterte partiet er det største i nasjonalforsamlingen med sine 28 mandater, men hadde det vært valg i dag ville de bare endt opp med ti. Det vil si, dersom Livni hadde ledet partiet hun leder i dag. Hadde Shaul Mofaz vært partileder, som utfordrer Livni i partiledervalget om tre uker, ville Kadima fått tolv representanter. Tydeligvis er Livni mindre attraktiv for andre enn partiets egne kjernevelgere, for interne undersøkelser har tydet på at Livni kommer til å stikke av med seieren over Mofaz også denne gang.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise