Det går mot nyvalg i august eller september

Det er svært sannsynlig at regjeringen vil utlyse nyvalg i august eller september, avslører sentrale kilder i regjeringen. "Saken vil bli klargjort snart," sier statsminister Benjamin Netanyahu.
Det kan se ut til at et nyvalg i Israel kan finne sted i august eller september. Statsminister Benjamin Netanyahu (midten) har imidlertid grunn til å smile, siden Likud gjør det svært godt på meningsmålingene. (Foto: GPO)
Det kan se ut til at et nyvalg i Israel kan finne sted i august eller september. Statsminister Benjamin Netanyahu (midten) har imidlertid grunn til å smile, siden Likud gjør det svært godt på meningsmålingene. (Foto: GPO)

Ifølge sentrale regjeringskilder vil det sannsynligvis bli avholdt nyvalg i august eller september 2012. Statsminister Benjamin Netanyahu skal ha sagt at «dersom vi beveger oss mot nyvalg, la det skje så raskt som mulig».

– Det er ingen vei tilbake. Valget vil bli avholdt om noen få måneder, sier regjeringskildene til Yedioth Aharonoth.

Tal-loven
Årsaken til at det blir utlyst nyvalg er at regjeringspartiene ikke klarer å bli enige om i hvilken grad det ultra-ortodokse samfunnet i Israel skal kunne frikjennes fra militærtjeneste. Til nå har «Tal-loven» gitt alle studenter på jødiske bibelskoler (yeshivaer) fritak fra militærtjeneste. Denne loven ønsker imidlertid tre av regjeringspartiene å oppheve, og internt har ikke koalisjonen kommet til enighet om formuleringen av en ny lov.

Forsvarsminister Ehud Barak har foreslått at 400 Yeshiva-studenter kan bli fritatt fra militærtjeneste årlig, men understreket viktigheten av at alle tar sin del av jobben i siviltjenesten eller militæret. Regjeringspartiene United Torah Judaism og Shas vil ikke godta noen endring i Tal-loven og krever fortsatt fullt fritak for yeshiva-studentene.

Ønsker nyvalg velkommen
Opposisjons- og Kadima-leder Shaul Mofaz ønsker tanken om nyvalg velkommen, på tross av at hans parti ligger an til å miste over halvparten av Knesset-representantene sine.

– Valget vil bli mellom Kadima og Likud, mellom meg selv og Netanyahu, hevdet Mofaz optimistisk mandag.

Finansminister og nær venn av Netanyahu, Yuval Steinitz, ønsker også et nyvalg velkommen. Han tror Likud vil vinne valget og danne den neste regjeringen i Israel.

– Denne regjeringen er den eneste som har klart å redde folket og landet fra en fryktelig sosial og økonomisk katastrofe, i motsetning til hele Europa, sier Steinitz.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise