Liebermans Tal lov-alternativ hindret av Knesset-oppløsning

Mot all forventing fikk Israel Beiteinus alternative forslag til Tal-loven støtte i regjeringens justiskomité mandag. Dermed skulle loven opp til votering i Knesset senere samme dag.

Vestmuren. (Illustrasjon: Jeremy Piehler)
Vestmuren. (Illustrasjon: Jeremy Piehler)

Israel Beiteinus partiformann Avigdor Lieberman fremmet sist uke et alternativt forslag til den såkalte Tal-loven, som fritar ultra-ortodokse bibelskolestudenter fra militærtjeneste. Utenriksministeren har krevd at alle israelere tjenestegjør i militæret, for å dele likt på byrden mellom borgerne. Kun 1.000 eksepsjonelle elever vil bli fritatt hvert år, sammen med like mange eksepsjonelle idrettsutøvere og artister, dersom lovendringen blir godkjent.

På tross av rykter om oppløsning av Knesset valgte Lieberman å stå fast på at lovforslaget måtte fremmes. Oddsen var imot ham, siden de religiøse partiene i regjeringen etter alle solemerker ville gå imot forslaget. Dessuten var det ventet at Likud ville gjøre det samme, for å ikke miste oppslutning blant deres religiøse velgere tett opp mot et nyvalg.

På tross av dette ble lovforslaget godkjent i regjeringens justiskomité mandag. Derfor måtte det hastes gjennom en første drøfting i Knesset på mandag, før den igjen måtte godkjennes i en andre og siste drøfting onsdag. Siden 9. mai er den siste dagen i denne Knesset-perioden (gitt at nasjonalforsamlingen oppløser seg selv mandag), er det absolutt nødvendig at forslaget vedtas innen onsdagen er omme. Hvis ikke måtte Israel Beiteinu vente til etter valget i september og fremme forslaget på nytt.

Men på grunn av tidspresset av at nasjonalforsamlingen skal oppløse seg selv, samt anke fra det religiøse regjeringspartiet Shas, gjorde at lovforslaget aldri kom seg gjennom den første drøftingen. Dermed må Lieberman likevel fremme forslaget på nytt etter valget i september.

Forrige artikkelIngen medier omtaler resultatet av etterforskningen
Neste artikkelKadima med i regjering – nyvalg avlyst
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no