– IDF vil ikke ha flere ultraortodokse

Shas-leder Eli Yishai tror ikke den nye samlingsregjeringen kommer til å lage en ny lov for å verve flere ultra-ortodokse til førstegangstjeneste. Han mener IDF ikke ønsker flere av dem.

Shas-leder Eli Yishai. (Foto: Wikipedia)
Shas-leder Eli Yishai. (Foto: Wikipedia)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Tirsdag morgen kom nyheten om at det planlagte nyvalget 4. september ble kansellert, siden Knessets største parti Kadima ble med i regjeringen. Den sittende koalisjonen er den største i Israels historie, med 94 av 120 seter i Knesset.

Tal-loven må byttes ut
Som en del av avtalen skal regjeringen arbeide for å erstatte Tal-loven som trer ut av kraft 1. august. Loven gir ultra-ortodokse bibelskolestudenter fritak fra førstegangstjenesten, men strider i følge Høyesterett med grunnleggende demokratiske prinsipper. I tillegg begynner de ultra-ortodokse å bli en betydelig andel av befolkningen, noe som fører til at antallet som får fritak fra militæret øker dramatisk.

Både Kadima, Likud og Israel Beiteinu mener i prinsippet at alle jødiske israelere skal tjenestegjøre, men de to førstnevnte har en noe mer pragmatisk tilnærming til saken.

Tror ikke på endring
Leder i det religiøse regjeringspartiet Shas og innenriksminister Eli Yishai har ikke tro på at den nye samarbeidsregjeringen i det hele tatt vil lykkes med å innføre en ny lov som dramatisk øker rekrutteringen fra de ultra-ortodokse miljøene. Årsaken er, ifølge ham selv, at IDF ikke ønsker ultra-ortodokse soldater.

Ifølge Yishai er det tusenvis av ultra-ortodokse som bare venter på å bli kalt inn til førstegangstjeneste, uten at noe skjer. “For IDF ønsker ikke ultra-ortodokse,” hevdet han i et intervju med Hæren Radio.

– Vi ser at flere og flere ultra-ortodokse ungdom ønsker å inn i hæren, i motsetning til i det sekulære samfunnet der stadig flere skulker unna førstegangstjenesten. De [ultra-ortodokse] som ikke studerer Toraen burde bli med i hæren, mener Yishai.

Forrige artikkelAbbas “klar til å forhandle”, men stiller fortsatt forhåndskrav
Neste artikkelIsraels banksektor nedgradert
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no