Ramon trekker seg fra Kadima

Knesset-medlem Haim Ramon trekker seg fra partiet i protest mot at partileder Shaul Mofaz har inngått samarbeidsavtale med statsminister Benjamin Netanyahu.

Haim Ramon er så skuffet over at Shaul Mofaz tok med Kadima inn i regjeringen, at han nå har valgt å trekke seg. (Foto: Tzipi Livni)
Haim Ramon er så skuffet over at Shaul Mofaz tok med Kadima inn i regjeringen, at han nå har valgt å trekke seg. (Foto: Tzipi Livni)

Kadima-politikeren Haim Ramon sendte onsdag oppsigelsesbrev til partileder Shaul Mofaz, etter at partiet gikk inn i den Likud-ledede regjeringen. Ramon har vært en sentral skikkelse i Kadima helt siden partiet ble grunnlagt av Ariel Sharon i 2005. Partiet hadde sine glansdager før daværende partileder Ariel Sharon havnet i koma i januar 2006. Nå mener Ramon at Kadima har glidd for langt mot høyre igjen, og nærmest blitt en “fløy” i Likud.

– Jeg kan ikke forbli i partiet etter at det sviktet den visjonen det ble bygget på. Ideologisk finnes det ikke mer noe Kadima. Det ble grunnlagt som et sentrumsparti. Å bli enn del av denne koalisjonen er ikke i tråd med våre verdier, skriver Ramon i brevet.

– Ufattelig av en sexforbryter
En av de nærmeste medarbeiderne til Shaul Mofaz, som blir gjengitt anonymt i Jerusalem Post, går særdeles langt i sine fordømmelser av Ramons beslutning.

– Det er ufattelig at en dømt sexforbryter, som er far til all skitten politisk manøvrering i Israel, tillater seg selv å kritisere og snakke om forræderi, sier han.

Kadima kan bli splittet
Blant Kadimas Knesset-medlemmer er det en mindre gruppe av tidligere partileder Tzipi Livnis tilhengere som er særdeles misfornøyd med at partiet gikk inn i regjering. Flere av dem ønsker å bryte ut av partiet, melder den israelske avisen. Men på grunn av en forholdsvis fersk lov må sju Knesset-medlemmer fra et parti bryte med det, for at oppsigelsene skal være juridisk gyldige. Foreløpig har Kadimas venstrefløy i nasjonalforsamlingen ikke klart å få med seg tilstrekkelig nok representanter.

Skulle de potensielle utbryterne lykkes, vil det likevel ikke true den israelske regjeringen. Å miste sju Knesset-mandater ville bety at det enorme flertallet i Knesset ville krympet ubetydelig fra 94 til 87 av 120 representanter.

Forrige artikkelUSA styrker sikkerhetsforpliktelsene til Israel
Neste artikkelIsraelsk soldat skutt under øvelse
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no