Netanyahu oppløste Tal-komiteen

Shaul Mofaz og Kadima skal være så provoserte over statsministerens beslutning, at de vurderer å trekke seg fra regjeringen.

Benjamin Netanyahu har kanskje en av de største koalisjonsregjeringene i Israels historie. Men det gjør også at en større del av de politiske uenighetene finner sted innad i regjeringen. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu har kanskje en av de største koalisjonsregjeringene i Israels historie. Men det gjør også at en større del av de politiske uenighetene finner sted innad i regjeringen. (Foto: GPO)

Komiteen som skal komme med et nytt forslag til vernepliktslov mistet tre av sine ti medlemmer i løpet av helgen. Alle tre mener Benjamin Netanyahu overflødiggjør deres arbeid. Uenighetene innad i komiteen har også vært sterke. Dermed endte statsministeren opp med å gjøre det medlemmene fryktet mest, da han oppløste kommisjonen mandag.

– Jeg er svært skuffet over statsminister Benjamin Netanyahus beslutning om å oppløse komiteen. Vi har gått glipp av en historisk mulighet til å lette spenningene som har opparbeidet seg rundt en av de mest opphetede debattene i det israelske samfunnet, sa en av komitémedlemmene til Yedioth Aharonoth mandag.

Professor Yedidia Stern, som var et av medlemmene, forklarer at deltakerne var blitt enige om å sørge for at minst to tredjedeler av den ultra-ortodokse minoritetens 18-åringer blir rekruttert til militæret innen fem år.

Kadima vurderer å trekke seg
Netanyahu varslet mandag at han vil holde møter blant annet med visestatsminister og Kadima-formann Shaul Mofaz for å diskutere temaet. Men ifølge kilder av den israelske avisen nekter Mofaz å i det hele tatt møte regjeringssjefen.

– Det er ingen grunn til å møte Netanyahu. Han har bestemt seg, så det er ikke noe poeng i å diskutere dette, sier nære medarbeidere av Mofaz.

Kadima mener statsministeren ønsker å inngå et forlik med de religiøse partiene i regjeringen. Dersom det skjer varsler partilederen at de vil trekke seg fra regjeringen.

Forrige artikkelBalotellis jødiske arv
Neste artikkel– Romney planlegger besøk i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no