Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Plesner og Ya’alon snart enige om allmenn verneplikt

Kadimas Knesset-politiker Yohanan Plesner. (Foto: Kadima)
Kadimas Knesset-politiker Yohanan Plesner. (Foto: Kadima)
Politikerne fra de to største regjeringspartiene utarbeider et nytt lovforslag, som skal føre til allmenn verneplikt - for jøder - i Israel.

For Kadimas Yohanan Plesner har måttet gi etter på sitt krav om at også den arabiske minoriteten, som utgjør rundt 24 prosent av den israelske befolkningen, skal underlegges tvungen verneplikt. Til gjengjeld har Likuds Moshe Ya’alon, som også er minister for strategiske saker, gått med på å senke antallet år ultra-ortodokse jødiske bibelskolestudenter kan få fritak. Hvor mange år av den nåværende tiårige utsettelsesretten slike elever har som blir fjernet, er ennå ikke klart. Hvilke tiltak de tenker seg kan øke den arabiske deltakelsen uten gjennom tvang, er også foreløpig ukjent.

I tillegg har de to blitt enige om å innføre insentiver for dem som tjenestegjør og straff for dem som velger å skulke førstegangstjenesten, samt å sikre at en allmenn verneplikt ikke blir innført på en måte som fører med seg kjønnsdiskrimering.

Redd for å forverre «samfunnsriften»
Målet er å få på plass det nye lovforslaget innen onsdag og deretter arbeide for å få den godkjent av regjeringen under søndagens møte.

– Vi står overfor en historisk mulighet til å helbrede det som har vært et åpent sår for det israelske samfunnet. Vi var nødt å bruke hodene våre for å unngå å forsterke riftene i samfunnet. Jeg håper vi lykkes med dette, har Ya’alon uttalt.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart