Kadima risikerer å bli splittet

En rekke politikere fra partiet er tilbudt ministerposter i regjeringen, deriblant Tzachi Hanegbi (bildet). Det på tross av at leder Shaul Mofaz trakk Kadima ut av koalisjonen i forrige uke.

Kadimas Tzachi Hanegbi har de siste tre årene ledet et opprør mot partiet. Nå ser det ut til at han kan lykkes med sitt ønske om å gjenforenes med Likud. (Foto: Wikipedia)
Kadimas Tzachi Hanegbi har de siste tre årene ledet et opprør mot partiet. Nå ser det ut til at han kan lykkes med sitt ønske om å gjenforenes med Likud. (Foto: Wikipedia)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Da Mofaz trakk Kadima ut av regjeringen tirsdag, var venstresiden i partiet svært lettet. Helt siden han valgte å dra med seg Kadima inn i koalisjonen, har misnøyen internt vært svært stor. Støttespillerne til den forrige partilederen, Tzipi Livni, var svært negative da Mofaz bestemte seg for å søke innflytelse i den Likud-ledede regjeringen.

Men tydeligvis har også misnøyen på høyresiden i partiet vært stor den siste uken, siden Kadimas “koalisjonsekteskap” avgikk med døden etter kun 70 harde hvetebrødsdager. Tidligere Knesset-politiker Tzachi Hanegbi har arbeidet i kulissene siden tirsdag, for å dra med seg sju andre Kadima-politikere ut av partiet. Statsminister Benjamin Netanyahu har lokket ham med at han selv og de sju andre kan få statssekretærposter i koalisjonsregjeringen, dersom de vender tilbake til Likud. Som takk for gesten må samtlige av dem love å stemme for Likuds forslag til ny vernepliktslov.

Hanegbi har allerede i tre år arbeidet for å sikre støtte hos nok Kadima-medlemmer i Knesset, til å kunne gjenforenes med sitt gamle Likud-parti. Belønningen hans, dersom han lykkes, vil bli en forsvarsministerpost der han får ansvar for sivilforsvaret.

Kun én av åtte fortsatt hemmelig
Foreløpig har politikeren klart å dra med seg følgende Knesset-politikere fra Kadima (aksepterte ministerposter i parantes):

– Avraham Duan (visesosialminister)
– Arie Bibi (visesikkerhetsminister)
– Yulia Shamalov-Berkovich (visekommunikasjonsminister)
– Otniel Schneller (ukjent)
– Nino Abesadze (ukjent)

Til Jerusalem Post sier Schneller at han er overbevist om at utbryterne klarer å få med to nye navn over i Likud.

– Vi ønsker å overraske dere. Vi er i en samtaleprosess. Jeg ønsker ikke å komme med noe navn ennå, fordi dette er virkelig sensitivt, hevder han.

Samtidig avslører han at Avi Dichter kan være i ferd med å bryte med Kadima. Dermed er det bare én av de åtte som sannsynligvis bryter med partiet, som ikke er kjent for offentligheten.

Kadima i opprør
Shaul Mofaz skal være svært sint på Netanyahu og Hanegbi for det politiske spillet som nå foregår rundt hans eget parti. Han anklager statsministeren for “å synke til det dypeste lavmål hva gjelder politisk bestikkelse”. I en pressemelding fordømmer Kadima-partiet det som foregår i Knessets kulisser.

– Statsminister Benjamin Netanyahu forsøker å kjøpe seg stemmer i vernepliktslovsaken, ved å dele ut trivielle posisjoner i sin oppblåste koalisjon, heter det i pressemeldingen.

Kilder: Jerusalem Post, Times of Israel, Yedioth Aharonoth

Forrige artikkel– Israel må forberede seg på flere angrep fra Iran
Neste artikkelJewish Agency gir integreringsoppgavene til staten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -