Kadima taper på meningsmålingene

Likud er noe svekket på de siste meningsmålingene. Men Kadima er den store taperen. Partiet til Shaul Mofaz har ikke vunnet noe på å trekke seg fra regjeringen.

Knesset-bygningen i Jerusalem. (Foto: Chris Yunker, flickr.com)
Knesset-bygningen i Jerusalem. (Foto: Chris Yunker, flickr.com)

Fredag 20. juli 2012 ble to politiske meningsmålinger offentliggjort i Israel. De var foretatt av to israelske aviser: Ma’ariv og Yedioth Aharonot. Dette bygger på hvordan Lahav Harkov gjengav målingene i Jerusalem Post.

Partiet Kadima ble opprettet av tidligere statsminister Ariel Sharon da han gikk ut av sitt gamle parti, Likud, for gjennomføre tilbaketrekning fra Gaza. I dagens Knesset er Kadima det største partiet med 28 plasser, mens Likud (statsminister Netanyahus parti) har 27 plasser.

Den store saken i debatten i Israel da meningsmålingen var tatt opp, var militærtjeneste og siviltjeneste for ultra-ortodokse jøder og for arabere i Israel. Få dager før meningsmålingene ble tatt opp, hadde samtaler mellom Kadima og Likud om en ny lov i saken brutt sammen, og Kadima gikk ut av regjeringen etter vel 2 måneder. Likud vil ta det litt etter hvert, mens Kadima forlangte mer i retning av full tjeneste for alle straks.

Meningsmålingene viste hvordan velgerne vurderte dette:

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Likud beholdt sine 27 plasser i den ene målingen, og gikk ned til 25 i den andre. Kadima gikk dramatisk ned til syv plasser i begge målingene.

Arbeiderpartiet fikk 13 plasser ved forrige valg. Men da partiet vedtok å gå ut av regjeringen, dannet lederen, Ehud Barak, et nytt parti. Dette nye partiet, Uavhengighetspartiet, kommer ikke inn i Knesset neste gang ifølge meningsmålingene. Arbeiderpartiet derimot vil gå opp til 21 plasser i den ene målingen, 17 i den andre. Dette partiet er da det nest største, etter Likud.

Avigdor Liebermans parti, Israel Beiteinu, får 13 plasser på den ene målingen, 16 på den andre. Det religiøse Shas-partiet får 10 og 11 plasser på de to målingene.

Mediestjernen Yair Lapids nye parti får 11 og 13 på de to målingene.

To nasjonalreligiøse partier får til sammen 10 og 6 på de to målingene. De har i dag 7 plasser.

Det er rimeligvis ganske uklart hvilken regjering et slikt valgresultat ville gi.

 

Forrige artikkelIsrael overfører 272,5 millioner til PA
Neste artikkel– Gaza-blokade mot Egypt opphevet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -