Økt makt til statsministeren

Et nytt forslag til saksbehandling i regjeringssystemet vil gi statsministeren større handlingsrom og økt makt.
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

I dagsrevyen på engelsk fra IBA 13. august var det et intervju med Michael Partem fra Bevegelsen for kvalitets-styre (Movement of quality government). Her er, fritt gjengitt, noen hovedpunkter fra intervjuet.

Det er lagt fram et dokument på 51 sider med forslag til endringer i maktfordelingen. Statsministeren vil få mer makt på bekostning av resten av regjeringen.

Bakgrunnen er måten regjeringen er bygd opp på i Israel. Regjeringen er ment å være et forholdsvis lite, oversiktlig og håndterlig organ. Men i Israel er det så mange små partier (fordi sperregrensen er på bare 2 prosent), og mange av dem må inn i regjeringen for at det skal bli et ordentlig flertall. Hvert av partiene skal ha ministre, viseministre og ministre uten portefølje (uten noe departement å styre), og hvert parti vil helst styre innenfor sine særinteresse-områder. Resultatet er at den israelske regjeringen er blitt tallmessig stor, 40-45 personer. Et så stort organ blir mer som et lite parlament enn som en regjering. Det blir vanskeligere, ikke lettere, å få fattet beslutninger etter en god prosess.

[En faktor i bildet er at i mange land har statsministeren det siste ordet. Men i Israel er det avstemninger i regjeringen, viktige saker blir avgjort ved flertall.]

Alt dette, og mye annet, gjør at det blir vanskelig å styre. De nye reglene gir statsministeren mer makt, og korrigerer dermed for noen av svakhetene ved det israelske systemet.

Noen sier nå at de nye reglene er kommet for å gjøre det lettere for statsministeren å gå til krig mot Iran. Til det blir det svart at det har vært arbeidet med disse forslagene i tre år, så det er tilfeldig at det kommer akkurat nå. De vil gjelde i alle slags saker, fra bensinavgifter til krig.

Noen eksempler på hva de nye ordningene går ut på:

Statsministeren står friere til å innkalle til møter og til å bestemme sakslisten. Han kan bestemme at avgjørelser må tas innen 12 timer. Han kan bestemme at de ministrene som ikke er til stede ved møtet, heller ikke har stemmerett i den aktuelle saken. [Det har de altså tydeligvis hittil hatt.]

Partem ville helst hatt en lov som setter grenser for hvor mange ministre det kan være. I mangel av det kan de nye reglene bøte litt på svakhetene.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise