Økt makt til statsministeren

Et nytt forslag til saksbehandling i regjeringssystemet vil gi statsministeren større handlingsrom og økt makt.

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

I dagsrevyen på engelsk fra IBA 13. august var det et intervju med Michael Partem fra Bevegelsen for kvalitets-styre (Movement of quality government). Her er, fritt gjengitt, noen hovedpunkter fra intervjuet.

Det er lagt fram et dokument på 51 sider med forslag til endringer i maktfordelingen. Statsministeren vil få mer makt på bekostning av resten av regjeringen.

Bakgrunnen er måten regjeringen er bygd opp på i Israel. Regjeringen er ment å være et forholdsvis lite, oversiktlig og håndterlig organ. Men i Israel er det så mange små partier (fordi sperregrensen er på bare 2 prosent), og mange av dem må inn i regjeringen for at det skal bli et ordentlig flertall. Hvert av partiene skal ha ministre, viseministre og ministre uten portefølje (uten noe departement å styre), og hvert parti vil helst styre innenfor sine særinteresse-områder. Resultatet er at den israelske regjeringen er blitt tallmessig stor, 40-45 personer. Et så stort organ blir mer som et lite parlament enn som en regjering. Det blir vanskeligere, ikke lettere, å få fattet beslutninger etter en god prosess.

[En faktor i bildet er at i mange land har statsministeren det siste ordet. Men i Israel er det avstemninger i regjeringen, viktige saker blir avgjort ved flertall.]

Alt dette, og mye annet, gjør at det blir vanskelig å styre. De nye reglene gir statsministeren mer makt, og korrigerer dermed for noen av svakhetene ved det israelske systemet.

Noen sier nå at de nye reglene er kommet for å gjøre det lettere for statsministeren å gå til krig mot Iran. Til det blir det svart at det har vært arbeidet med disse forslagene i tre år, så det er tilfeldig at det kommer akkurat nå. De vil gjelde i alle slags saker, fra bensinavgifter til krig.

Noen eksempler på hva de nye ordningene går ut på:

Statsministeren står friere til å innkalle til møter og til å bestemme sakslisten. Han kan bestemme at avgjørelser må tas innen 12 timer. Han kan bestemme at de ministrene som ikke er til stede ved møtet, heller ikke har stemmerett i den aktuelle saken. [Det har de altså tydeligvis hittil hatt.]

Partem ville helst hatt en lov som setter grenser for hvor mange ministre det kan være. I mangel av det kan de nye reglene bøte litt på svakhetene.

 

Forrige artikkelApples iTunes Store selger “Protokollene”
Neste artikkelTar et oppgjør med “æresdrapkultur”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -