Partiene på venstresida har lett medvind

Arbeiderpartiet og Yesh Atid ser ut til å overta de fleste stemmene som gjorde Kadima til Knessets største parti ved forrige valg. Likud og Israel Beiteinu, som stiller felles valgliste, er ned fem mandater på ny måling.
Mandatfordeling i meningsmåling publisert av Jerusalem Post 2. november 2012.
Mandatfordeling i meningsmåling publisert av Jerusalem Post 2. november 2012.

En fersk meningsmåling fra Smith Research og Jerusalem Post viser at valglisten til Likud og Israel Beiteinu ville fått 37 mandater i det neste Knesset dersom det ble avholdt valg nå. Valglisten taper stemmer til Arbeiderpartiet (22 mandater) og Shas (12 mandater). Yesh Atid ville fått 13 mandater. Til sammen har høyresiden tapt 4 mandater siden sist måling i midten av oktober, men har fortsatt flertall med 64 mandater.

Se hele mandatfordelingen i grafen i toppen av artikkelen.

 

Her følger en presentasjon av noen av partiene på venstresiden.

 

Kadima

I det Knesset som nå går mot sin avslutning med nyvalg 22. januar 2013, er Kadima det største partiet med 28 plasser. Men den daværende lederen av Kadima, Tzipi Livni, klarte ikke å samle flertall til en sentrum-venstre-regjering. Derfor ble det Likud, med 27 plasser i Knesset, som ble det sentrale partiet i den regjeringen som fremdeles sitter.

Livni var kjent som en skarp opposisjonspolitiker. Hun var negativ til det meste av det regjeringen stod for. Mange velgere syntes hun gikk for langt, og noen ganger kanskje også at hun svekket Israels stilling i verden unødig. Under hennes ledelse opplevde Kadima et betydelig fall på meningsmålingene.

Shaul Mofaz overtok ledelsen i Kadima etter å ha vunnet primærvalget. Men det har ikke ført til noen bedring for partiet. Under Mofaz har Kadima mer eller mindre gått i oppløsning. Flere medlemmer av Knesset er gått til andre partier, og ifølge meningsmålingene vil partiet få ganske få plasser i Knesset (kanskje 5-8).

 

Arbeiderpartiet

Det største opposisjonspartiet på dagens meningsmålinger er Arbeiderpartiet under ledelse av Shelly Yachimovich. Hun har ikke vært politiker så lenge, men har skapt en tydelig profil som et sosialt, demokratisk og zionistisk parti. I enkelte tidligere perioder har ikke-zionistiske elementer fått stor plass i partiet, også i ledelsen. Slik er det ikke nå. Hun er ikke redd for å støtte regjeringen i mange saker, for eksempel i forholdet til trusselen fra Iran. Hun og hennes parti er kritisk til jødiske bosetninger på Vestbredden, men ikke alle bosetningene. Arbeiderpartiet legger stor vekt på sosiale saker, og støttet de store demonstrasjonene som var i fjor sommer.

 

Yesh Atid

Yair Lapid har vært TV-personlighet og er ny i politikken. Hans parti, Yesh Atid («Det er en framtid») ligger også bra an på meningsmålingene. Blant hans hovedsaker er krav om at de ultra-ortodokse (også kalt haredim) ikke lenger skal slippe under militærtjeneste i så stor grad som de gjør, og at de må tjene til livets opphold selv som andre grupper (en meget stor del av ultra-ortodokse menn studerer teologi på heltid hele livet). Men han er ikke fiendtlig mot religionen i seg selv. Nummer to på hans liste ved valget blir en tidligere feltrabbiner, Shai Piron.

I forhold til araberne er det ikke noen stor forskjell mellom ham og statsminister Netanyahu, så vidt jeg kan se.

 

Kilde: Blant annet Isi Leiblers artikkel Gambling on a gambit i Israel Hayom 29. oktober 2012.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise