– Ordene til Abbas er tomme, han må bevise med handling

Statsminister Benjamin Netanyahu mener PA-president Mahmoud Abbas må bevise sin uttrykte vilje til forhandlinger med konkret handling. – Det er ingen sammenheng mellom uttalelsene til Abbas og hans handlinger, sier Netanyahu.

Benjamin Netanyahu (Foto: Amos BenGershom, GPO)
Benjamin Netanyahu (Foto: Amos BenGershom, GPO)

I forrige uke kom Abbas med overraskende moderate uttalelser under et intevju med Kanal 2. Men statsminister Benjamin Netanyahu lar seg ikke imponere.

– Jeg så intervjuet med Abbas. Jeg har hørt at han siden trakk tilbake sine uttalelser. Men dette viser hvor viktig det er å ha direkte forhandlinger uten forhåndskrav. Kun gjennom slike forhandlinger kan vi vite hva hans virkelige standpunkt er. Generelt kan jeg si at dersom Abbas virkelig er seriøs og ønsker å fremme fredsprosessen, kan vi komme sammen til samtaler umiddelbart for mitt vedkommende, sa statsministeren under regjeringsmøtet søndag.

Netanyahu har rett i at Abbas har trukket tilbake sin uttalelse angående rett til å vende tilbake. Abbas har understreket til en egyptisk tv-kanal at han bare uttrykte sitt “personlige syn”. Det er altså ikke noen ny politikk fra PLO på dette området.

Netanyahu kritiserte også PAs arbeid for å få FNs generalforsamling til å anerkjenne Palestina som en “ikke-medlemsstat” i FN-systemet. Han ser på det som et tilbakeskritt i fredsprosessen.

 

“Kan ikke levere”

Utenriksminister Avigdor Lieberman mener Abbas kom med sine uttalelser i et forsøk på å påvirke det israelske valget til fordel for venstresiden.

– Det er åpenbart at når Abbas blir intervjuet på israelsk fjernsyn i nærheten av et israelsk valg og høres ut som et uskyldig lam, forsøker han utvilsomt å hjelpe venstresiden [….] Det er åpenbart at mannen ikke kjemper for fred, men for sitt personlige liv. Derfor lyver han til amerikanerne, til europeerne, til sitt eget folk og til oss. Han har ikke makt lenger til å levere varene. Han har mistet kontrollen over de palestinske massene for lenge siden, sa Lieberman til Hærens Radio søndag. Uttalelsen er gjengitt i Israel Hayom.

 

Fredspartner?

President Shimon Peres og forsvarsminister Ehud Barak mener uttalelsene til Abbas viser at han er en fredspartner.

Den israelske venstresiden er mer forsiktig med å trykke Abbas til sitt bryst etter de nye signalene. Shelly Yacimovich, leder for Arbeiderpartiet, sier “en tilbaketrekning til grensene fra 1967 er ikke akseptabel”. Hun støtter at det skal gjøres grensejusteringer som medfører at Israel beholder de store bosetningsblokkene.

– Løsningen jeg aksepterer er den som Clinton-planen la opp til, hvor Israel beholder de store bosetningsblokkene med landbytte, sier Yacimovich i følge Ha’aretz.

Yair Lapid, leder for Yesh Atid-partiet, avviste søndag å gi kommentarer angående tv-intervjuet med Abbas. Lapid har tidligere kritisert Netanyahu og Lieberman for ikke å se på Abbas som en fredspartner.

 

Kenneth O. Bakken bidro til denne artikkelen.

Forrige artikkelForholdet mellom USA og Israel etter presidentvalget
Neste artikkelSjøblokaden av Gaza beskytter israelske og palestinske liv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no