Arbeiderpartiet til stemmeurnene

I jakt på gamle storhetstider skal Arbeiderpartiets 60.424 medlemmer stemme over partilisten til Knesset-valget 22. januar.
Aps partileder Shelly Yachimovich (Foto: Arbeiderpartiet i Israel)
Aps partileder Shelly Yachimovich (Foto: Arbeiderpartiet i Israel)

I løpet av Israels første to tiår som stat var Arbeiderpartiet landets soleklart største. Statens grunnlegger, David Ben Gurion, var også statsminister for Ap. En ny storhetstid fulgte på 1990-tallet.

Men ved sist Knesset-valg klarte ikke daværende partileder Ehud Barak å oppnå flere enn 13 seter i nasjonalforsamlingen. Da han for to år siden tapte ledervalget mot Shelly Yachimovich, brøt han og fire andre Knesset-representanter med partiet og formet Ha’atzmaut.

Lysere tider, men…
Denne gangen ser det imidlertid lysere ut i forhold til prosentvis oppslutning. I gårsdagens måling fra Ha’aretz fikk Ap 18 representanter i Knesset. Det vil gjøre dem til det største opposisjonspartiet, men uten mulighet til å skape en regjeringskoalisjon som alternativ til høyresiden.

Mange faktorer gjør at venstre-sentrum ikke akkurat er i vinden for tiden. For det første fører den rolige situasjonen på Vestbredden til at de fleste israelere er mest opptatt av å opprettholde status quo. For det andre gjør både Iran og Operasjon Forsvarssøyle at de fleste israelere er fokusert på sikkerhet på bekostning av sosiale spørsmål i dette valget, noe som tjener høyresiden. Etter å ha mistet Ehud Barak fra partiet har heller ikke Yachimovich noen solid forsvarsekspert på laget.

– Ap representerer sentrum
I Arbeiderpartiet er det også kjønns- og minoritetskvotering på partilisten. Plass nummer 5, 9, 14 og 19 er forbeholdt kvinner. 17. plass og utover er reservert minoriteter, som arabere og immigranter, opplyser Times of Israel. Det gir selvsagt partiet større troverdighet blant sosialt orienterte velgere, men gir også mindre plass til de sentrumsorienterte sikkerhetsekspertene partiet så sårt trenger.

Yachimovich sa tidligere denne uken at hun frykter sentrumsrepresentantene nærmest kan bli «utradert» fra de sikre plassene på partilisten. Hun er redd det kan skremme kandidater over til sentrumspartiene. Torsdag forsvarte Ap-lederen utsagnene i et intervju med Army Radio, der hun hevdet at de tradisjonelt har representert sentrum i israelsk politikk.

– Arrbeiderpartiet som parti etablerte staten Israel og har alltid representert sentrum, sa hun.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise