Ap-landsmøte utsatt på grunn av samtaler med Livni

Hatnua-leder Tzipi Livni og Ap-leder Shelly Yachimovich sitter i møter i et forsøk på å få til et valgsamarbeid. Dagens landsmøte i Arbeiderpartiet ble derfor utsatt.

Leder for det ferske partiet Hatzut (Bevegelsen), Tzipi Livni. (Foto: WEF)
Leder for det ferske partiet Hatzut (Bevegelsen), Tzipi Livni. (Foto: WEF)

Da denne artikkelen ble skrevet onsdag ettermiddag, var det fortsatt rundt 10 timer igjen før de israelske partiene som skal stille til valg i januar må levere inn sine endelige valglister. Tzipi Livni og Shelly Yachimoich arbeider ifølge Hæren Radio med en mulig sammenslåing av sine lister. Yair Lapids Yesh Atid-parti kan også være en mulig samarbeidspartner, for å øke slagkraften til sentrum-venstre i valget.

Arbeiderpartiets Knesset-representant Eitan Cabel mener dagens landsmøte ble utsatt på grunn av samtaler partier i mellom.

– Jeg er sikker på at det er relatert til prosessen med å forme en slags allianse mellom Arbeiderpartiet og et annet parti, som Lapids parti eller med Tzipi Livni, sier han.

– Demografien et hinder
En annen av Aps Knesset-representanter, som har gått over til Hatnua, forklarer at et stor koalisjon kan være den beste måten å utfordre regjeringens “demografiske” fordeler.

– Dersom vi kan overbevise den israelske befolkningen, som har mistet håpet og tror at ingenting vil endre seg, […] har vi en mulighet til å erstatte [statsminister Benjamin] Netanyahus onde styresett, sier Amram Mitzna til Hæren Radio.

Frieri og oppvigleri
De siste to dagene har Yachimovich ved flere ganger kommet med offentlige “frierier” til Livni, om et mulig listesamarbeid. Men selv hevdet Hatnua-lederen onsdag at Ap driver “politisk oppvigleri” ved å forsøke å forhandle om et partisamarbeid gjennom mediene.

I virkeligheten, mener hun, er Arbeiderpartiet ikke interessert i samarbeidet i seg selv, men kun i å bruke hennes navn for å øke tilslutningen til eget parti. Til syvende og sist koker nok striden ned hvem som skal stå øvert på en slik liste, og være valgsamarbeidets leder, Livni eller Yachimovich.

Forrige artikkelTidligere Knesset-ordstyrer tar pause
Neste artikkelUtbygging i E1 vil ikke dele Vestbredden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no