Netanyahu har seieren i lommen

Så lenge tv-nyhetene fylles opp med Hamas-feiringer, frykt for Syrias kjemiske våpen, opprør i Egypt og nye diplomatiske konfrontasjoner fra PA-president Mahmoud Abbas, trenger ikke statsminister Benjamin Netanyahu bruke et øre på valgkamp-annonser, skriver Yossi Verter.

Kilde: Ha'aretz 10. desember 2012
Kilde: Ha'aretz 10. desember 2012

Den politiske kommentatoren i den venstreorienterte avisen Ha’aretz oppsummerer status for valgkampen med to ord: «Game over». Alle som hadde det minste håp om at venstre- og sentrum kunne komme opp med en kandidat som kunne utfordre Benjamin Netanyahu kan gi opp. Hele 81 prosent av befolkningen tror Netanyahu blir Israels neste statsminister.

Frem til nå har de fleste meningsmålinger foretatt i forkant av Knesset-valget 22. januar vært preget av spekulasjon, fordi samarbeidskonstellasjoner og valglister ikke har vært klare. Men i forrige uke gikk fristen ut for å levere inn valglister, og valgkampen kan starte for alvor.

Den første meningsmålingen til Ha’aretz taler sitt tydelige språk. Valgliste-samarbeidet mellom Likud og Israel Beiteinu styrker seg. Tzipi Livnis Hatnua-parti svekker bare andre partier på venstresiden og i sentrum, og har ikke tatt ett eneste mandat fra høyreblokken.

Netanyahu nyter stor personlig tillit blant velgerne. På spørsmål om hvem som er best egnet til å være statsminister, får han støtte fra 64 prosent i forhold til Tzipi Livnis 24 prosent og Shelly Yacimovichs 17 prosent.

Verter presenterer to forklaringer på høyresidens styrke – at de samarbeider godt og står samlet, i motsetning til den fragmenterte venstresiden. I tillegg ser israelerne daglig tv-bilder fra Gaza, Syria, Egypt, Ramallah og FNs generalforsamling, og forstår at ekte fred fra deres arabiske naboer ikke kommer rundt neste sving. Så lenge situasjonen er slik, trenger ikke Netanyahu bruke et eneste øre på tv-reklame.

– Virkeligheten er den mest effektive kampanjen han kunne ønske for sitt parti, skriver Verter.

Forrige artikkel– Det jeg så under Operasjon Forsvarssøyle
Neste artikkelFeil å bruke sionisme til å skille mellom jøder og israelsk politikk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.