Lieberman tiltalt

Påtalemyndighetene har tatt ut tiltale mot Avigdor Lieberman, utenriksminister og leder for partiet Israel Beiteinu. “Dette er bare en liten veidump i Liebermans politiske karriere,” tror Yossi Verter i Ha’aretz.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (Foto. GPO)
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman (Foto. GPO)

Etterforskningen av Lieberman startet i 2001, og har foregått i ni land. Ifølge nokså jevnlige lekkasjer fra politiet har han vært mistenkt for hvitvasking av penger og bestikkelser. Nå, like før valget, har påtalemyndigheten funnet tiden inne til å tiltale Lieberman for noen mindre alvorlige forhold. Det gjelder bedrageri og “tillitsbrudd”. Disse angivelige lovbruddene er knyttet til at Lieberman skal ha arbeidet for at en tidligere israelsk ambassadør i Hviterussland, Ze’ev Ben Aryeh, skulle få en fremtredende stilling. Dette skal ha vært belønning for at Aryeh lekket informasjon til Lieberman om at politiet etterforsket Lieberman. – Lieberman nekter for å ha gjort noe ulovlig.

Denne saken føyer seg inn i en rekke saker hvor rettsvesenet har rammet høyresida på en måte som mange i Israel føler urettferdig. Det er derfor ikke sikkert disse sakene fører til noen særlig nedgang i oppslutningen for Lieberman. Det vil vise seg. Hvordan utviklingen blir i meningsmålingene er nok en av sakene som han tar hensyn til når han avgjør om han skal trekke seg.

Lieberman sier at ifølge de foreløpige juridiske rådene han har fått, trenger han ikke trekke seg fra sine politiske verv på grunn av denne tiltalen, som ikke gjelder så alvorlige forhold. Men han skal ta en endelig avgjørelse etter å ha innhentet mer fremtredende ekspertise.

 

Se relaterte artikler:

Rettsvesenet slår mot høyre (2004)

Høyesterett tiltar seg stadig mer makt (2006)

Hvordan kan domstolenes diktatur brytes? (2007)

Ha’aretz dekning for å presse politikerne (2007)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise