Mange som stemmer på sentrumspartiene, støtter høyresiden i sentrale konfliktspørsmål

To tredeler av Ap- og Yesh Atid-velgerne vil ikke stemme på et parti som vil gå med på å dele Jerusalem i fredssamtaler med palestinerne.

Gamlebyen i Øst-Jerusalem, sett fra Oljeberget. (Foto: flickr.com)
Gamlebyen i Øst-Jerusalem, sett fra Oljeberget. (Foto: flickr.com)

Det er ikke bare partiene på den israelske høyresiden som ønsker å bevare Jerusalem som Israels udelelige hovedstad. En undersøkelse fra Mina Tzemach’s Dahaf-instituttet viser at både Arbeiderpartiets og Yesh Atids velgere tidvis ligger lenger til høyre enn partienes egne programmer i spørsmål når det gjelder konflikten med de arabiske naboene.

80 prosent av Ap-velgere og 62 prosent av Yesh Atids velgere mener det er viktig at en palestinsk stat anerkjenner Israel som en jødisk stat. Henholdsvis 60 og 71 prosent mener at en tilbaketrekning til 1967-grensene og deling av Jerusalem ikke vil lede til fred. 57 og 65 prosent tror også at PA ikke er i stand til å fatte beslutninger som kan føre til en stans i konflikten mellom partene.

67 prosent av de to partienes velgere ville aldri stemt på et parti som vil dele Jerusalem, mens halvparten av alle sentrumsvelgere mener det er galt å gi fra seg Jordan-dalen i forhandlinger med PA.

Tallene fra meningsmålingen er et uttrykk for en politisk konsensus i flere kjernespørsmål mellom sentrum og moderat høyreside i israelsk politikk. Derfor utelukker verken Ap, Yesh Atid eller Hatnua at de kan komme til å bli den av Netanyahus nye regjeringskoalisjon etter valget.

Forrige artikkelShas og Bayit Yehudi ruster opp til valgstrid
Neste artikkelLiebermans linje som utenriksminister
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no