“Revolusjonerende” momsregler kampsak for Hatnua

Hatnua-leder Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)
Hatnua-leder Tzipi Livni (Foto: Tzipi Livnis flickr-konto)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Hatnua-partiet ønsker å innføre generelt lavere moms for å styrke privatøkonomien til de fattigste i Israel. For å veie opp vil partileder Tzipi Livni og partikollega Amir Peretz innføre økt merverdiavgift på luksusvarer. En liknende differensiert moms har vi også i Norge, der matvarer har lavere moms enn andre varer.

– For eksempel vil det bli 10 prosent merverdiavgift på en Subaru, men 20 prosent på en Mercedes, forklarer Peretz.

I dag er momsnivået i Israel på 17 prosent. Så en nedgang i prisene på varene som fattige og den lavere middelklasse forbruker på opp til sju prosent vil hjelpe godt i israelske lommebøker. Over én av fire israelere lever under den nasjonale fattigdomsgrensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gyldne middelvei
Men Hatnua ønsker ikke en sosialdemokratisk tilnærming til næringspolitikken, slik for eksempel Arbeiderpartiet og Meretz ønsker, med mye sterkere statlig styring.

– Vi er imot et fullstendig åpent marked, der den sittende regjeringen mener de er ansvarlige for alt, men heiser det røde flagget for monopolene. Men også imot for stor offentlig styring, slik Arbeiderpartiet foreslår, sa Livni.

Vil utvide velferdsgodene
Tidligere på dagen var det nettopp Ap som la fram sine visjoner for hva de ønsker å gjennomføre, dersom de skulle komme i posisjon etter valget i januar. Partileder Shelly Yachimoich har tidligere tatt til orde for å ekspandere velferdsgodene, men blitt møtt med mange motreaksjoner. Mandag var det hennes tur til å svare på den kritikken.

– Den som mener at vår økonomiske plan er urealistisk, får presentere en annerledes en. Jeg ønsker å se statsminister Benjamin Netanyahus økonomiske plan. Det er ingenting vi tar med som ikke har dekning over budsjettet. Det er svært detaljert, svært rasjonelt og ble satt sammen med god hjelp fra økonomer. Jeg ønsker at Netanyahu skal forklare oss hvilke budsjettkutt han ønsker å gjennomføre etter valget, krevde hun.

Både Livni og Yachimovich kom inn på budsjettoverføringene til bosetningene på Vestbredden. Mens Ap ikke ønsker å røre dette budsjettet, vil Livni differensiere mellom store bosetningsblokker som vil bli en del av Israel etter fredsforhandlingene og andre, mindre bosetninger eller utposter.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag