Valgkomiteen vil nekte Zoabi å stille til valg

Det arabiske Knesset-medlemmet Hanin Zoabi kan ikke stille til Knesset-valget, har den israelske valgkomiteen bestemt. Saken kan bli omgjort i Høyesterett.
Knesset-politiker Hanin Zoabi (Foto: Sergio Yahni)
Knesset-politiker Hanin Zoabi (Foto: Sergio Yahni)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

19 av 20 av komiteens medlemmer stemte for, mens en person avstod fra å stemme. Beslutningen er fattet på grunnlag av at Hanin Zoabi var ombord på Mavi Marmara-skipet på vei til Gaza-stripen for to år siden, da det ble bordet av israelske soldater. I etterkant kom hun med ekstreme ytringer mot staten Israel og uttrykte sin støtte til teorien om at zionisme er rasisme. Den israelske riksadvokaten har uttalt at det ikke finnes noe juridisk grunnlag for å stenge henne ute fra nasjonalforsamlingen.

– Zoabi brøt helt klart med Knessets grunnleggende lover, da hun støttet terrorangrepene [mot israelske soldater] på Mavi Marmara, og har derfor ingen plass i Knesset. Det israelske demokratiet må vite når det må forsvare seg selv mot dem som forsøker å ødelegge det fra innsiden. Jeg håper og tror at diskvalifiseringen vil bli bekreftet av Høyesterett, hevdet Likud-politiker Ofir Akunis, som fremmet forslaget om å blokkere Zoabi fra Balads valgliste.

Uenige med komiteen
Meretz’ Knesset-politiker Nitzan Horowitz er uenig i hennes handlinger, men han er imot beslutningen til valgkomiteen.

– Dersom vi skulle diskvalifisere alle dem som gjør oss kvalme, ville de fleste av oss ikke vært her. Etter min mening burde ikke Zoabi ha vært ombord på Mavi Marmara. Det var en alvorlig feiltakelse. Men det finnes kriminallover i Israel og riksadvokaten har sagt at det ikke kan etterforskes grunnet manglende beviser, sier Horowitz.

Israeleren Yakiv Elkariv skriver i et leserinnlegg hos Yedioth Aharonoth at resultatet av dommen vil bli at Zoabi blir en “helgen” i resten av verden. En kvinne som blir hyllet på lik linje med “virkelige frihetskjempere” rundt på ulike universiteter i verden. Derfor mener han at beslutningen var feilaktig.

Den israelske høyresiden har også tidligere forsøkt å forby arabiske elementer å stille til valg, minner Elkariv om, uten at de har lykkes. Stort sett har Høyesterett avvist alle krav. Og med riksadvokaten på sin side, blir det neppe noe annerledes med Zoabi, tror han.

Valgkomiteen avviste onsdag et annet forslag om å forby de arabiske partiene Balad og United Arab List fra å stille til valg.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise