Bennett trekker tilbake uttalelser om ordrenekt

I et fjernsynsintervju med Kanal 2 sa Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett at han – som major i reservestyrkene – ville nekte å evakuere bosettere dersom han ble beordret til det. Nå har han trukket tilbake uttalelsene.

Naftali Bennett, partileder fo Bayit Yehudi. (Foto: Wikipedia)
Naftali Bennett, partileder fo Bayit Yehudi. (Foto: Wikipedia)

– Dersom jeg fikk en ordre om å utvise en jøde fra sitt hus, ville min personlige samvittighet ikke tillatt det. Jeg ville bedt min øverstkommanderende om å la meg slippe. Men jeg vil ikke offentlig oppfordre soldater til ikke å utføre ordre, sa Naftali Bennett torsdag.

Men Bayit Yehudis ferske partileder gikk likevel langt i å stille moralske spørsmål ved hvor riktig det vil være for en soldat å utføre en slik ordre.

– En ordre som det hviler et svart flagg over, burde ikke bli fulgt […] Moralsk motvillighet er en innebygget del av det å være soldat. […] Å utvise mennesker fra landet sitt er en grusom ting. Jeg vil arbeide med hele min sjel og all min makt for at ikke la noe slikt skje, sa han.

– Rystet
En rekke politiske ledere i Israel – både på venstre og høyresiden – fordømte Bennetts uttalelser, deriblant tidligere forsvarssjef og nåværende Knesset-medlem for Likud, Moshe Ya’alon.

– Som tidligere forsvarssjef er jeg rystet over Bennetts uttalelse om at han ville nekte å utføre ordre. Staten Israels eksistens er avhengig av IDF, og IDFs eksistens er avhengig av at folk følger ordrer, sa Ya’alon.

Naftali Bennett måtte til slutt trekke tilbake sine tidligere uttalelser i en pressemelding.

– Som en som har ledet krigere inn i operasjoner mange ganger, er jeg av hele mitt hjerte og sjel imot å avvise ordrer. Jeg har oppfylt alle de ordrene jeg fikk i mine 22 år i IDF og vil fortsette å gjøre det, sa han.

Fordel for Likud
Regjeringspartiet Likud er trolig ganske fornøyd med sin politiske motstanders uheldige uttalelser, som etter all sannsynlighet vil gi partiet tilbake noen av de velgerne som har hoppet over til Bayit Yehudi. Det påpeker journalist Anshel Pfeffer i Ha’aretz. For selv blant religiøse jødiske stemmegivere, som ofte er sterke motstandere av ideen om en tilbaketrekning av bosetningene på Vestbredden, er motstanden enda større mot ordrenekt.

Forrige artikkelDekorert helt fra Jom Kippur-krigen holder foredragsrekke i Norge
Neste artikkelEU-støttet fjernsynsprogram hyller terror og Israel-hat
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no