Ap og Bayit Yehudi kan bli like store

I én av de tre meningsmålingene som ble publisert fredag, har Arbeiderpartiets forsprang på Bayit Yehudi sunket til ett eneste Knesset-mandat.

Ap-leder Shelly Yachimovich (Foto: Arbeiderpartiet i Israel)
Ap-leder Shelly Yachimovich (Foto: Arbeiderpartiet i Israel)

I spørreundersøkelsen utført for Israel Radio får Arbeiderpartiet 16 representanter, mens Bayit Yehudi så langt har klart å oppnå 15. Men Jerusalem Posts måling viser et Ap på 18 og et Bayit Yehudi på 14 mandater. Hos Yedioth Aharonoth får partiene henholdsvis 17 og 12 seter.

Ap i ferd med å bli tatt igjen
Uansett hvilken av disse to målingene som er mest riktig, er signalene tydelige: Det mektigste partiet i israelsk politikk historisk sett, står i fare for å bli forbipassert av den raske framgangen til de religiøse zionistene. Bayit Yehudi har økt sin tilslutning 3-4 ganger siden valgkampen begynte, mens Arbeiderpartiet har stått på stedet hvil med 17 Knesset-representanter på de fleste spørreundersøkelsene.

Dessuten er det tradisjonsrike israelske partiet svært ideologisk delt, mellom sentrumsorienterte pragmatikere som partileder Shelly Yachimovich og mer ideologiske sosialdemokrater på venstresiden. Yachimovich har møtt mye intern kritikk for sitt forsøk på å framstille Ap som et sentrumsparti, noe som kan være årsaken til at partiet ikke klarer å fortsette den framgangsbølgen det har vært i tidligere dette året.

Taper terreng
To partier som har enda større grunn til å være skuffet over målingene er samarbeidspartnerne Likud og Israel Beiteinu. De to har i dag til sammen 42 seter i Knesset. Men for en uke siden var samarbeidslisten nede i 36 representanter på Jerusalem Post sin måling. Fredag var tallet på kun 34 mandater. Det er forøvrig det samme resultatet som i Israel Radio sin valgundersøkelse, mens oppslutningen deres hos Yedioth Aharonoths panel var på 33 seter.

En Likud-politiker sier valgkampstrategen deres, Arthur Finkelstein, ikke har tolket velgermassen riktig. Partiets høyreorienterte representanter holdes i tøylene, mener vedkommende, mens velgerne i virkeligheten har gått langt mer mot høyre enn strategien gir uttrykk for.

– Han trodde han kunne vinne praktisk talt uten en valgkampanje. Nå har han våknet opp, men det er for sent. Og vi blir angrepet fra alle kanter.

Den utvidede siktelsen mot Israel Beiteinu-leder Avigdor Lieberman vil trolig heller ikke styrke valgkampen til felleslisten.

Her er tallene fra Israel Radio:
Likud/Israel Beiteinu – 34 mandater
Arbeiderpartiet – 16 mandater
Bayit Yehudi – 15 mandater
Shas – 13 mandater
Hatnua – 11 mandater
Yesh Atid – 9 mandater
United Torah Judaism – 6 mandater
Meretz – 5 mandater
Hadash – 4 mandater
United Arab List – 4 mandater
Balad – 3 mandater

Det sittende Knessets største parti, Kadima, kommer ikke over sperregrensen.

Her er tallene fra Jerusalem Post:
Likud/Israel Beiteinu – 34 mandater
Arbeiderpartiet – 18 mandater
Bayit Yehudi – 14 mandater
Shas – 11 mandater
Hatnua – 10 mandater
Yesh Atid – 10 mandater
United Torah Judaism – 6 mandater
Meretz – 4 mandater
Hadash – 4 mandater
Balad – 4 mandater
United Arab List – 3 mandater
Am Shalem – 2 mandater

Kadima over sperregrensen.

Her er tallene fra Yedioth Aharonoth:
Likud/Israel Beiteinu – 33 mandater
Arbeiderpartiet – 17 mandater
Bayit Yehudi – 12 mandater
Shas – 11 mandater
Hatnua – 11 mandater
Yesh Atid – 11 mandater
United Torah Judaism – 6 mandater
Meretz – 4 mandater
Hadash – 4 mandater
United Arab List – 4 mandater
Balad – 3 mandater
Am Shalem – 2 mandater
Otzma Le’Israel – 2 mandater

Heller ikke i denne målingen kommer Kadima over sperregrensen.

Forrige artikkelFlere byggevarer slipper inn på Gaza-stripen
Neste artikkelNetanyahu i hemmelig Syria-møte i Jordan
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no