Lapid til Netanyahu: – Velg meg eller ultra-ortodokse

Yair Lapid gir statsminister Benjamin Netanyahu et ultimatum. Yesh Atid vil bare være med i en regjering som skriver ut alle ungdom til verneplikt eller siviltjeneste.

Foto: Valgreklame fra Yesh Atid
Foto: Valgreklame fra Yesh Atid

Mens Arbeiderpartiet heller vil sitte i opposisjon enn å være en del av en Netanyahu-ledet regjering, har Yesh Atid hele veien vært åpne om at den beste måten å skaffe seg innflytelse på er gjennom regjeringsdeltakelse.

Onsdag kom imidlertid partileder Yair Lapid med et viktig forhåndskrav for å kunne bli en del av en Likud-styrt koalisjon. Yesh Atid ønsker å kreve full allmenn verneplikt i IDF og frata de ultra-ortodokse sine særrettigheter i den forbindelse. Jødiske bibelskolestudenter skal ikke lenger slippe unna, mener Lapid.

– Uansett hvem som danner neste regjering må de vite dette: Vi ber ikke om ministerposter, vi ber ikke om sentrale posisjoner, fordi vi ikke dannet Yesh Atid av den hensikt. Dette er våre prinsipper: Vil vil ikke være en del av en regjering som ikke kaller inn ultra-ortodokse i militæret og som ikke får dem ut i arbeidslivet. Ingen kan selge oss ideen om at dette er en komplisert sak. Alle bør bli vervepliktige. Enten i militær- eller siviltjeneste. Og alle bør gå gjennom kjernepensumet på skolene og alle burde arbeide. Jeg kjøper eller ikke argumentet med at dette er et “anti-ortodoks” standpunkt, for det stemmer simpelthen ikke. Jeg ber dem ikke gjøre noe som jeg ikke ville krevd av meg selv, eller av mine barn, mener Lapid.

Det nye standpunktet til Yesh Atid gjør det i praksis umulig for statsminister Benjamin Netanyahu å inkludere det ultra-ortodokse Shas-partiet i regjeringen.

Forrige artikkelMorsi presser på for palestinske valg
Neste artikkelMindre luftforurensing i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no