Meretz vokser, Hatnua faller

Ut fra gjennomsnittet av fredagens tre meningsmålinger, går Meretz og Likud/Israel Beiteinu fram, mens Tzipi Livnis parti Hatnua går tilbake.

MIFF har regnet ut gjennomsnittet av dagens tre målinger.
MIFF har regnet ut gjennomsnittet av dagens tre målinger.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Miff.no har regnet ut gjennomsnittet av dagens tre målinger, for å gjøre det enklere å se tydelige tendenser fra målingene de siste par ukene. Avisene som står bak er Jerusalem Post, Yedioth Aharonoth og Ma’ariv. Vi understreker at alle gjennomsnittstallene våre er rundet av til nærmeste hele tall.

I alle de tre målingene holder forholdet mellom blokkene seg stabilt, sentrum mister makt og venstresiden går noe fram. Likud/Israel Beiteinu, som de siste par ukene har slitt med en dårlig oppslutning som tilsvarer 31-34 mandater, kan registrere noe framgang. Likuds utfordrer til høyre, Bayit Yehudi har en svak nedgang i en av målingene.

Sentrum minsker
Ikke uventet faller Tzipi Livnis parti Hatnua ganske dramatisk i et par av målingene. Etter hennes politiske krumspring tidligere denne uken har velgerne straffet henne. De siste ukene har partiet til den tidligere israelske utenriksministeren fått en jevn oppslutning på rundt 10-12 mandater. Hadde det vært valg i dag ville trolig bare 9 Hatnua-representanter fått plass i nasjonalforsamlingen, ut fra vår utregning.

Med i dragsuget tar hun med seg sine sentrumskolleger i Yesh Atid, som har ligget jevnt med Livni på målingene. På Ma’arivs måling er partiet nede i 8 Knesset-seter. Mange av disse velgerne kan ha gått over til Kadima. De har ligget på den nedre siden av sperregrensen de siste ukene, men ser nå ut til å kunne sikre seg minst et par mandater.

Venstresiden går fram
Også venstresiden har økt sin tilslutning. Arbeiderpartiet går fram med ett mandat på to av målingene og tilbake med ett på den siste. Meretz har ligget jevnt på fire mandater i lang tid, men kryper opp til et gjennomsnitt på 5.

Forrige artikkelTo israelske dokumentarer kan vinne Oscar
Neste artikkelSlutt på kibbutz-epoken i Knesset
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no