De grønne søker innflytelse gjennom Tzipi Livnis parti

Partiet De grønne kom ikke inn i nasjonalforsamlingen Knesset i 2009. Dersom Tzipi Livnis parti Hatnua vinner 13 mandater, kan partileder for De grønne, Alon Tal, sikre seg plass denne gang.
Professor Alon Tal er leder for partiet De grønne. (Foto: Wendy Kenin, flickr.com)
Professor Alon Tal er leder for partiet De grønne. (Foto: Wendy Kenin, flickr.com)

I dagsrevyen på engelsk på IBA (Israels «NRK») mandag 14. januar 2013 ble professor Alon Tal intervjuet. Han er leder for «Den grønne bevegelsen» i Israel og har plass nr. 13 på lista til Tzipi Livnis parti Hatnua. Meningsmålingene gir partiet ca. 10 mandater, så Tal kommer kanskje ikke i Knesset. Men de grønne har skrevet partiets program og bakgrunns-stoff i miljø-saker,  samferdsel og energi, blant annet.

Ved forrige valg stilte De grønne liste, men fikk ikke de 2 prosentene av stemmene som skal til for å komme inn i Knesset. Tal mener at mange som egentlig ville ha stemt på partiet, lot være nettopp fordi de tenkte at partiet ikke kommer inn, at det ble en bortkastet stemme. Men nå kommer de inn i et parti som blir representert. Tal mener at de fleste som stemte grønt, hører til i sentrum hvor Hatnua ligger.

I tillegg til å være ansvarlig for miljøspørsmål, er Tal også utnevnt til Hatnua-partiets kontaktperson mot de engelsk-språklige i Israel, innvandrerne fra USA, Storbritannia og andre engelsktalende land. Han mener at de fleste av dem støtter Tzipi Livni i å ikke gi opp kampen for en reell fredsavtale, slik høyresida i stor grad har gjort. Høyrepartiene tror ikke at naboene vil ha en fred hvor det også finnes et Israel med jødisk flertall.

I Israel er de fleste jødene enten ortodokse eller sekulære, eller en eller annen miks av det. I USA er de fleste jødene reformerte eller konservative, det er mindre strenge retninger enn de ortodokse. Ifølge Tal er både han selv og Livni konservative jøder. De er altså religiøse, men mindre strenge enn de ortodokse. I Israel er det forholdsvis sjeldent. Han anklager Netanyahu-regjeringen for å ha kapitulert for de ultra-ortodokse. Han sier at hans parti vil kjempe for at alle grupper jøder blir likeberettiget. Hittil har nok de ortodokse og ultra-ortodokse på flere måter vært favorisert.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelLover å ikke øke skattene
Neste artikkelIsraelske arabere i fokus én uke før valgdagen
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise