Partiene på jakt etter usikre velgere

Rundt 15 prosent av de israelske velgerne har fortsatt ikke bestemt seg for hva de vil stemme på valgdagen. Det tilsvarer 18 Knesset-mandater. Sentrum-venstre har størst potensiale blant denne gruppen.

Arbeiderparti-leder Shelly Yachimovich i sin leilighet i Tel Aviv. (Foto: Wikipedia)
Arbeiderparti-leder Shelly Yachimovich i sin leilighet i Tel Aviv. (Foto: Wikipedia)

En rekke israelske politikere bruker den siste dagen før valget til å ringe og sende SMS-meldinger for å sanke stemmer. Sentrum-venstre tror de fleste blant de 15 prosentene som fortsatt er usikre på hva de skal stemme, kommer til å havne på deres side. Lavest potensiale blant de usikre velgerne har Likud/Israel Beiteinu og Bayit Yehudi. Størst mulighet for å sikre seg flere Knesset-mandater har Hatnua og Kadima, viser en meningsmåling som gjengis av Ha’aretz.

Arbeiderpartiets Isaac Herzog forteller at mange millioner telefonoppringninger har gjort at de har identifisert 100.000 usikre velgere, hvor av 60.000 ble oppringt sist uke. Likud/Israel Beiteinu har derimot et helt motsatt problem. Mange av samarbeidslistens velgere er usikre på om de vil ta seg bryet med å møte opp på valglokalet tirsdag, fordi de føler seg trygge på at de vinner valget uansett. Likud ringer rundt over hele landet for å sørge for at deres støttespillere stiller opp på valgdagen.

Ikke stem på småpartier!
Et av de største problemene for sentrum-venstre er de stemmene som alltid forsvinner til partier som ikke har noen mulighet til å passere sperregrensen. Kun 1/3 av alle registrerte partier i landet er representert i Knesset. Arbeiderpartiet har satt i gang en kampanje rettet mot småpartienes velgere, for å overbevise dem om at de kaster bort velgermakten sin til fordel for statsminister Benjamin Netanyahu.

– Din stemme, som er en ærlig protesthandling, vil i praksis bety en ny stemme til “Bibi” (Netanyahu) og [Israel Beiteinu-leder Avigdor] Lieberman, skriver partileder Shelly Yachimovich på sine hjemmesider.

– Vi kan få ti mandater
Et parti som ikke er bekymret for oppslutningen er det sosialistisk-zionistiske Meretz, som ligger an til å oppnå seks mandater i dette valget. Det er en dobling av deres nåværende representasjon. Den økte oppslutningen har kommet på bekostning av det politiske sentrum, særlig Hatnua.

– Bildet er i ferd med å bli klarere. Meretz utmerker seg som et ideologisk og moralsk lys. Velgerne kommer tilbake til Meretz, fordi de innser hvor hul sentrumsblokken er, hevder partileder Zahava Gal-On.

Hun legger til at partiet ikke blir overrasket dersom de klarer å oppnå ni eller ti Knesset-mandater.

Forrige artikkelDagfinn Rian i MIFF Trondheim: Den store løgnen om den jødiske verdenssammensvergelsen
Neste artikkelConrad Myrland i Bjerkreim: Hvordan skapes det falske bildet av Israel?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no