– Netanyahu kan gå med på Palestina med midlertidige grenser

Statsminister Benjamin Netanyahu taler for FNs generalforsamling. (Foto: John Gillespie, UNIC)
Statsminister Benjamin Netanyahu taler for FNs generalforsamling. (Foto: John Gillespie, UNIC)

En slik statsdannelse skal statsministeren gå med på selv før sluttavtalen mellom partene er på plass, hevder den tidligere ministeren for Meretz.

– Jeg tror ikke at Netanyahu, som er langt fra en krigshisser – han er en svært forsiktig person – [er klar til å forplikte seg på] en endelig løsning. Ikke fordi han ikke ønsker det – vi ønsker det alle sammen – men fordi han ikke er villig til å betale prisen. Men å snakke om midlertidige grenser med palestinerne, det er noe jeg har hørt fra ham at vi kan være rede til å gjøre, sa Yossi Beilin under en debatt i Jerusalem mandag.

Samme syn i PA
Ifølge Beilin er PA-president Mahmoud Abbas sin holdning akkurat lik. Han er ikke villig til å betale prisen for en sluttavtale nå, men er klar for å få på plass en midlertidig avtale. En avtale som gir palestinerne en stat basert på 1967-grensene og med landbytte, der store bosetningsblokker forblir i israelske hender. Han hevder Netanyahu tidligere var en sterk motstander av en palestinsk stat, men at han nå forstår at “det ikke finnes noen annen løsning enn å dele”.

– Jeg setter pris på Netanyahu. Jeg kjenner han godt. Jeg tror jeg vet, mer eller mindre, det rommet han har å manøvrere seg i, og jeg har snakket med ham. Jeg lytter til ham og jeg tror en midlertidig løsning kan bli det mest realistiske, sier Beilin.

Jødiske palestinere?
Beilins plan betyr at israelske bosettere som ikke er bosatt i en av de større blokkene, vil havne under palestinsk suverenitet. Abbas skal ha gått med på dette allerede i 1995, sier eks-politikeren. Hvis ikke har partene alltid mulighet til å forhandle fram en juridisk avtale som gir Israel en fortsatt suverenitet over dem i en slik situasjon.

Talsmann for regjeringen, Mark Regev, nekter å kommentere Netanyahus angivelige interesse for en slik midlertidig løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En demilitarisert palestinsk stat som anerkjenner [Israel som] en jødisk stat, er fortsatt Netanyahus mål, sier Regev.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag