Forsvarsbudsjettet er klart for kutt

Med ny regjering følger nye prioriteringer. Avtroppende finansminister Yuval Steinitz avslører at "moderate, men fortsatt betydelige" kutt kommer til å ramme forsvarsbudsjettet.
Israels finansminister Yuval Steinitz (Foto: GPO)
Israels finansminister Yuval Steinitz (Foto: GPO)

For neste års statsbudsjett ønsker den sittende Benjamin Netanyahu-regjeringen ikke å øke skattene, siden dette ville blitt tatt svært dårlig imot blant mulige koalisjonspartnere i sentrum. Utdannings- og velferdssektorene er også blitt fredet.

Da må pengene spares på andre måter. For Israel har hengende over seg et budsjettunderskudd fra 2012 på 4,2 prosent av BNP. Det er et tall som må under 3 prosent i snitt for hele 2013, slik at den økonomiske skuta kan styres tilbake på rett kurs, mener Steinitz.

– Et område der jeg går ut fra at vi må gjennomføre noen moderate, men betydelige kutt, er forsvarsbudsjettet. Det er ikke lett, men vi har gjort det før, sier han i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.

Gass gir større vekst
Rundt 20 prosent av Israels totale statsbudsjett brukes på forsvaret. 20 milliarder kroner må spares inn i 2013, for å komme innenfor regjeringens underskuddsmål. Finansministeren mener økonomien vil vokse med 3,5 prosent i 2013, mot 3,3 prosent i 2012. Han tror på en vekst opp mot 4 prosent i 2014. I år vil også den totale statsgjelden synke til 73 prosent av BNP, mot 74,1 prosent i 2011.

Årsaken til at Steinitz tror økonomien bedrer seg i forhold til i fjor, er fordi gassanleggene på Tamar-feltet kommer i drift i løpet av april. De første årene av driften vil de israelske skatteinntektene av gassen være svært moderate, siden investorene får skattelettelser i en kortere periode for å tjene inn sine investeringer. Først når skattene er flyttet opp til normalt nivå og produksjonen på det enorme Leviathan-feltet har startet, vil Israel tjene betydelige penger.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise