Vil gjøre søndag til fridag i Israel

Bayit Yehudi tror fri på søndagen vil gjøre det enklere for religiøse jøder å praktisere sabbaten på lørdagen og samtidig gi dem økt kulturell frihet.
Naftali Bennett ønsker å gjøre livet enklere for religiøse jøder, ved å innføre søndag som offisiell fridag i Israel. (Foto: Mati Milstein, The Israel Project)
Naftali Bennett ønsker å gjøre livet enklere for religiøse jøder, ved å innføre søndag som offisiell fridag i Israel. (Foto: Mati Milstein, The Israel Project)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

I dag har israelere offisielt halvannen dag fri hver uke. Fra fredag klokken 12:00 om vinteren og fra klokken 13:00 om sommeren, til og med lørdag kveld. Men sabbatsforberedelser og -feiring spiser stort sett opp alle disse timene for den religiøse befolkningen og gjør det vanskeligere å få tid til kulturelle aktiviteter. Det ønsker Bayit Yehudi å gjøre noe med.

– Religiøse og tradisjonsbevisste jøder vil kunne se fotballkamper, gå på handletur og ta del i den israelske fritidskulturen. Det faktum at den religiøse befolkningen, som stort sett er opptatt med husarbeid [før sabbaten], vil kunne handle på søndagene, er viktig, sier en partikilde til Ha’aretz.

Lengre skoledager
Det israelske svaret på LO, Histadrut, vurderer nå om de skal støtte forslaget. Næringslivets representanter vil trolig være mer skeptiske, siden det vil bety betraktelige tap av inntekter. Likud/Israel Beiteinu har fortsatt ikke bestemt seg for om de vil støtte forslaget.

Israelske skoler vil ha stengt i to og en halv dag, istedet for halvannen som i dag. I stedet skal elevene ha flere timer de resterende ukedagene, ifølge forslaget til Bayit Yehudi. En liknende ordning for arbeidslivet er ikke utenkelig.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise