Likud vil legge fram nytt vernepliktsforslag

For å få fortgang i koalisjonsforhandlingene med Yesh Atid og Bayit Yehudi, vil Likud/ Israel Beiteinu legge fram et nytt forslag til vernepliktslov.

Ultra-ortodokse soldater undervises av tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenazi. (Foto: IDF)
Ultra-ortodokse soldater undervises av tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenazi. (Foto: IDF)

Men modellen som de ledende regjeringspartiene skal presentere, skal være langt mer pragmatisk enn det Yesh Atid og partileder Yair Lapid har krevd. De ønsker at maks 1.000 ultra-ortodokse Torah-studenter kan få unntak fra militæret hvert år.

Det er lederen for National Economic Council, Eugene Kandel, som har fortattet forslaget, avslører Ha’aretz.

– Modellen til Yesh Atid kan ikke implementeres [i praksis] uten å tvinge den ultra-ortodokse befolkningen, som er hvorfor vi ikke kan vedta den. Til forskjell er Kandels utkast noe som kan bli implementert og fremmet blant de ulike grupperingene, sier en kilde i Likud.

Ideen er å gi ultra-ortodokse fritak fram til de er 22 år gamle. Da vil de bli kalt inn til førstegangstjeneste og kan frivillig verve seg eller la være. Men dersom ikke IDFs kvote for ultra-ortodokse blir fylt opp med hjelp av frivillighet, vil statens støtte til ultra-ortodokse bibelskoler i det påfølgende statsbudsjettet reduseres betydelig.

Beklagelse til Sarah
Bayit Yehudis partileder Naftali Bennett gjør også sitt for å få en plass rundt statsminister Benjamin Netanyahus bord. Bennett forlot i sin tid Likud-partiet, etter å ha anklaget Netanyahus kone Sarah for å blande seg for mye i politiske beslutninger. Under valgkampen sa han at det å jobbe med henne, var som å “få et kurs i terrorisering”.

Mandag møtes Bennett og Netanyahu for første gang til koalisjonsdrøftinger, etter at statsministeren for lengst har møtt alle andre potensielle koalisjonspartnere minst én gang. Kanskje har Bayit Yehudi fryktet at “utfrysingen” skyldes det anstrengte forholdet mellom Sarah Netanyahu og Bennett. For på Hæren Radio søndag beklaget sistnevnte hvordan han hadde omtalt henne.

– Angrepene på Sarah Netanyahu var uakseptable. Han har en rett til å rådføre seg med henne, akkurat som jeg har med min kone. Dersom noen ønsker å kritisere Netanyahus politikk, er det han som skal adresseres, ikke henne, sa Bennett.

Allerede under valgkampen, noen timer etter utspillet, beklaget Bennett sin kommentar om terrorkurs og sa at det var en fleip.

Forrige artikkelDobbeltmoralen til Norsk Folkehjelp
Neste artikkel90 nye boliger i Beit El
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no