– Vi fører en grønn revolusjon

Miljøminister Gilad Erdan (midten av bildet) blir hyllet av statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) for å ha skapt en “grønn revolusjon” i Israel. Israelsk miljøforkjemper mener regjeringen motarbeider sitt eget miljødepartement.

Statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og miljøminister Gilad Erdan overleverer en nasjonal miljørapport til OECDs visegeneralsekretær, Rintaro Tamaki. (Foto: OECD)
Statsminister Benjamin Netanyahu (f.v.) og miljøminister Gilad Erdan overleverer en nasjonal miljørapport til OECDs visegeneralsekretær, Rintaro Tamaki. (Foto: OECD)

– Dersom du ser på dataene fra 2009 og ser hva han har gjort i løpet av de siste fire årene, vil du se en genuin revolusjon. Jeg vil kalle det en grønn revolusjon, sa Benjamin Netanyahu på søndagens regjeringsmøte. Han ga åpen skryt av sin miljøminister Gilad Erdan.

Den israelske regjeringen har hatt en rekke miljømessige mål under den siste fireårsaperioden, som blant annet:

– Å gjenvinne avfall til nye industrivarer.
– Å innføre en strategi for vekst i “grønn sektor”.
– Å innføre tøffere miljøkrav for næringslivet.
– Å utdanne befolkningen og næringslivet til å leve en grønn livsstil.

Netanyahu mener miljødepartementet har lyktes på disse og flere andre mål de satte seg. 40 kommuner har de siste fire årene innført kildesortering av avfall, mens 18 fabrikker som skaper elektrisitet av avfall er satt i drift, for å nevne noe. Leder for miljøbevegelsen Israel Union for Enviromental Defence, Amir Bracha, er delvis enig. Erdan og hans departement har virkelig skapt “betydelige miljømessige forandringer og revolusjon på en rekke områder”.

– Motarbeider seg selv
Men det er ikke godt nok, det som har skjedd de siste fire årene, mener Bracha. Det er imidlertid ikke Erdan som skal ha skylden for det, men resten av regjeringen.

– Hovedproblemet er at det er et stort gap mellom det viktige arbeidet som miljødepartementet gjør for å fremme sine prosjekter, og anti-miljø-holdningen til den israelske regjeringen, særlig av finansministeren [Yuval Steinitz], hevder han.

Regjeringens mål er at 10 prosent av Israels elektrisitet skal komme fra fornybare kilder innen 2020. Men den samme regjeringen “motarbeider” selskaper som ønsker å gå inn i den sektoren, hevder han.

Det hører med til historien at forskjellene mellom venstre- og høyresiden i Israel, når det gjelder miljøspørsmål, er langt mindre enn for eksempel mellom SV og FrP i Norge. Både religiøse og sekulære jøder har en sterk og lang kultur for å tenke og leve miljøbevisst, på alle sider av den politiske skalaen. For eksempel ble Jødisk nasjonalfond, som mener om seg selv å være verdens første miljøorganisasjon, dannet så tidlig som i 1901.

Forrige artikkelKatsav søkte om å bli benådet, men saken ble utsatt
Neste artikkel– Iran vil bli hovedtema under Obama-tur
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no