Vernepliktskompromiss mellom Lapid og Bennett

Likud/Israel Beiteinu ønsker å møte Yesh Atid og Bayit Yehudi til felles koalisjonssamtaler, etter at Naftali Bennett (bildet) fikk Yair Lapid med på et kompromiss i vernepliktsspørsmålet.

Foto: Skjermdump av Naftali Bennett, leder for Bayit Yehudi, under et intervju med Bloomberg.
Foto: Skjermdump av Naftali Bennett, leder for Bayit Yehudi, under et intervju med Bloomberg.

Kanal 10 rapporterer at Yesh Atid-leder Yair Lapid skal ha gått med på å øke antallet ultra-ortodokse som årlig slipper unna førstegangstjenesten fra 400 til 2000. Han skal også ha gått med på å heve vernepliktig alder for de ultra-ortodokse fra 18 til 21, slik at de kan få litt tid til Torah-studiene på jødiske bibelskoler før de blir innkalt.

Det er første gang at Lapid går med på et kompromiss i dette spørsmålet. Siden Hatnua-partiet gikk inn i regjeringen har hans maktgrep over regjeringsforhandlingene blitt svekket.

Vil møte partiene samlet
Søndag skal Bayit Yehudi-leder Naftali Bennett etter planen diskutere kompromisset med Likud/Israel Beiteinu. Men en kilde i Likud sier de nå ønsker å møte både Bennett og Lapid sammen, grunnet alliansen de har formet i mange saker.

– Vi har sagt til Bayit Yehudi at dersom de virkelig har en tett allianse med Yesh Atid, burde vi sette oss ned og ha koalisjonssamtaler sammen. Det er bortkastet tid å møtes separat med representanter for begge partier. Dersom det er en pakt mellom dem og en felles enighet om veto mot at ultra-ortodokse partier skal sitte i regjeringen, kan vi like gjerne treffes sammen, forklarer vedkommende til Times of Israel.

– Støpt i jern
En kilde i Bayit Yehudi bekrefter at samarbeidet mellom Bennett og Lapid er svært sterkt og at de støtter hans krav om at ultra-ortodokse skoler må lære sine elever “kjernefag” som matematikk og engelsk, for at de skal få statsstøtte.

– Pakten med Lapid er støpt i jern. Vi vil heller ha nyvalg enn å gå inn i regjeringen uten ham, sier kilden.

– Løser ikke problemene
Shelly Yachimovich er på sin side svært uenig med det samarbeidet som Yesh Atid og Bayit Yehudi har innledet. Arbeiderparti-lederen kritiserer partiene i et brev hun skal ha sendt rundt til partifeller lørdag, melder Ha’aretz.

– De har en tåpelig forestilling om at alle Israels problemer blir løst, dersom bare ultra-ortodokse deltar i IDF. Vi vil lede opposisjonen og ikke ta del i regjeringen. Ikke fordi vi ikke anerkjenner det ene eller andre partiet, men fordi ideologien til regjeringen ikke er lik med vår.

Forrige artikkel– Den tredje intifadaen allerede i gang
Neste artikkel20 nye reaktorer i Iran
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no