Krever lederrollen i Shas for seg selv

Aryeh Deri truer med å trekke seg fra Knesset og stille som ordførerkandidat i Jerusalem dersom han ikke får styre Shas alene.
Aryeh Deri. (Foto: Wikimedia Commons)
Aryeh Deri. (Foto: Wikimedia Commons)

De siste årene har Eli Yishai fungert som partileder for det ultra-ortodokse Shas-partiet. Han har også vært innenriksminister i den avtroppende regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu. Men etter at den tidligere partilederen Aryeh Deri returnerte til politikken, har rollen vært delt mellom de to og boligminister Ariel Attias.

I 2000 ble Deri dømt til tre års fengsel og en bot på én million kroner, for å ha mottatt bestikkelser mens han var innenriksminister i perioden 1988-1993. I 2002 slapp han ut igjen tidligere for god oppførsel, etter å ha sonet 22 måneder.

Interne stridigheter
Deris politiske comeback har skapt store interne stridigheter i partiet. I oktober klarte Shas-bevegelsens religiøse leder, rabbiner Ovadia Yosef, å få til et kompromiss der Deri, Yishai og Attias delte på lederrollen. Men kun uker senere, da valglisten skulle leveres inn, oppstod nok et problem. Hvem skulle få førsteplassen på listen? For israelsk valglov tillater ikke at flere enn én partileder får topplasseringen.

Det kan høres ut som flisespikkeri for et parti som ikke har fått under 11 representanter inn i Knesset siden tidlig på 90-tallet. Men Shas var under et enormt press i hele valgkampen. Sentrum-venstre-partiene angrep dem fra den ene siden, med å love allmenn verneplikt, kutte i støtteordningene til jødiske bibelskoler, tillate offentlig transport på sabbaten og innføre en borgerlig ekteskapsordning. På høyresiden ønsket Bayit Yehudi og Israel Beiteinu mye av det samme. De populære lederne Yair Lapid (Yesh Atid) og Naftali Bennett (Bayit Yehudi) og deres partier, som kanskje var Shas’ største politiske rivaler, lå strålende an på målingene, mens Shas så ut til å gjøre et dårlige valg enn normalt.

Over eller ut
Aryeh Deri stiller nå et ultimatum i lederstriden. Enten blir han valgt inn som partileder, eller så trekker han seg fra Knesset og stiller som ordførerkandidat i Jerusalem.

– Det er umulig, og det var aldri mulig, å fungere på denne måten. Hver av oss fyrer opp hverandre, fordi det er slik systemet fungerer. Det er ingen myndighet, intet hieraki, ingen evne til å ta beslutninger. En slik situasjon har ingen sett før noe sted i verden, ikke i noe politisk parti, eller i en bedrift eller en avis, forklarer Deri til Times of Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise