Regjeringen blir trolig presentert på onsdag

Statsminister Benjamin Netanyahu vil trolig presentere regjeringen for president Shimon Peres til onsdag. Her følger noen av ryktene fra de siste forhandlingsdagene.

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)

Shimon Peres er for øyeblikket bortreist på statsbesøk til Europa. Benjamin Netanyahu må derfor vente med å presentere koalisjonen til han er tilbake i Israel onsdag neste uke.

Gjennombruddet i forhandlingene kom i det Yesh Atid-leder Yair Lapid sa fra seg kravet om å bli landets neste utenriksminister, avslører Times of Israel. Statsminister Netanyahu valgte å stå fast på sitt løfte til Avigdor Lieberman, om at han får ministerposten tilbake dersom han blir frikjent i rettssaken som skal bli avholdt i april.

Mindre regjering
Ryktene har florert de siste dagene, om hvilke poster de ulike partilederne får og hvilken politisk retning den neste regjeringen vil føre i enkeltsaker. Vi vil her presentere noen av dem.

Den neste israelske koalisjonsregjeringen vil bestå av rundt 23-24 ministere, som er seks færre enn det Likud/Israel Beiteinu ønsket og seks flere enn det Yesh Atid i utgangspunktet ville gå med på.

– Forhandlingsteamet til Likud har fortalt oss at de ikke kan sende egne sittende ministere hjem, slik at de må danne en regjering med 28 ministere. Det er helt umulig for oss å bli en del av en slik oppblåst regjering, som kun har som hensikt å finne jobber til Likuds Knesset-medlemmer, sa en kilde i Yesh Atid onsdag til Ha’aretz.

Hvem får de ulike departementene?
Til slutt kom partene altså fram til et kompromiss begge kunne leve med. Netanyahu har sett seg nødt til å måtte reforhandle justisministerjobben, som han allerede hadde lovet bort til Hatnuas Tzipi Livni, for å kunne skaffe en partikollega en sentral ministerpost. Statsministeren er nå i full gang med prosessen å dele ut departementer. Følgende rykter har til nå lekket ut i pressen:

– Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) som utenriksminister
– Naftali Bennett (Bayit Yehudi) som finansminister
– Moshe Ya’alon (Likud) som forsvarsminister
– Tzipi Livni (Hatnua) som justisminister (svært usikker)
– Uri Ariel (Bayit Yehudi) som boligminister
– Yair Lapid (Yesh Atid) eller Gideon Sa’ar (Likud) som utdanningsminister
– Likud ser ut til å sikre seg sentrale poster som industri-, handels- og arbeidsdepartementet, transportdepartementet, helsedepartementet og turistdepartementet
– Hatnua har sikret seg miljødepartementet
– Yesh Atid ser ut til å sikre seg velferdsdepartementet og innenriksdepartementet

Ingen fred uten folkets ja
Et annet problem er at Bayit Yehudi ikke vil gå med på en plass i regjeringslokalene, dersom ikke enhver fredsavtale med palestinerne må godkjennes gjennom en folkeavstemning. Ifølge Jerusalem Post skal partiet nå ha fått gjennomslag for dette i forhandlingene.

Men andre saker setter samarbeidet mellom Yesh Atid og Bayit Yehudi (Kadima er også nå en del av denne alliansen) i fare. Lapid krever en egen ekteskapsordning for homofile og lesbiske, samt offentlig transport på sabbaten, melder Ha’aretz. Det er to store kameler å svelge for Bennett og partiet hans, skulle Yesh Atid klare å få gjennomslag for en liberalisering av lovverket på disse punktene.

Forrige artikkelMoran Mazor representerer Israel i Eurovision
Neste artikkel9 av 10 amerikanere misliker Iran
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no