Ga valgråd til Tzipi Livni

USAs tidligere president George W. Bush oppfordret Tzipi Livni i 2009 til å gå til valg på Ehud Olmerts fredsplan.
USAs tidligere president George W. Bush. (Foto: Wikipedia)
USAs tidligere president George W. Bush. (Foto: Wikipedia)

Ehud Olmert var statsminister for Kadima fra 2006 til 2009. Den fredsplanen han la fram for PA-president Mahmoud Abbas høsten 2008, regnes for å inneholde de største innrømmelsene noen israelsk regjering hittil har gitt. Selv hevder han at partene var fryktelig nære å komme til enighet.

Forholdet mellom Olmert og den daværende amerikanske presidenten George W. Bush utviklet seg til å bli svært godt mens fredsprosessen pågikk. I sine memorarer skriver Bush at det som ødela for en endelig løsning med PA, var det faktum at Olmert var under etterforskning. Abbas skal ikke ha ønsket å forhandle med en utgående statsleder.

Samme budskap til partene
Med dette i bakhodet oppfordret den amerikanske eks-presidenten Kadima-leder Tzipi Livni til å gå til valg på Olmerts fredsplan i 2009, for å ha en god sak i kampen mot Benjamin Netanyahu og Likud. Abbas ble samtidig oppfordret til å ta til takke med tilbudet, fordi noe liknende ikke ville dukke opp igjen på mange tiår.

– Budskapet var det samme til begge sider: «Tzipi, du vet at du aldri kan legge deg til høyre for Netanyahu, så du kan like gjerne legge deg til venstre med en god sak.» Og til Abbas: «Hamas kommer til å drepe deg. Du kommer aldri til å bli tøffere enn dem i denne prosessen. Så du burde gjøre det som det palestinske folket faktisk ønsker at du skal gjøre, som er å komme til enighet om en avtale. Og du burde gå til valg på den avtalen. Gjør du det, og viser lederskap og besluttsomhet, da vinner du», skal Bush ha formidlet til partene, ifølge hans tidligere sikkerhetsrådgiver Ben Hadley.

Men Livni gikk aldri til valg på denne planen, skriver Ha’aretz. Hun var uenig med Olmert på to punkter: Delingen av Jerusalem og å la noen få tusen palestinske flyktninger returnere til Israel som en symbolsk gest.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise