Formell regjeringsdannelse utsatt

Benjamin Netanyahu (bildet) hadde håpet å kunne presentere sin nye regjering for president Shimon Peres i kveld. Men uenighet gjør at begivenheten er utsatt.

Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: GPO)

Likud og Yesh Atid krangler om hvem som skal sitte med utdanningsdepartementet. Yair Lapid fokuserte mye på utdanning under valget og lovet å reformere de ultra-ortodokse friskolene, slik at de blir tvunget til å undervise samme læreplan som offentlige skoler. Han ønsker også et oppgjør mot mobbing og mistenkeliggjøring av særlig etiopisk-jødiske elever og foreldre.

Stiller ultimatum
Men for statsminister Benjamin Netanyahu sin del er det viktig å få beholde nåværende utdanningsminister Gideon Sa’ar i jobben. Netanyahus medarbeidere påpeker at Sa’ar har ført israelsk utdanning stadig høyere på internasjonale målinger de siste fire årene. Men Yesh Atid stiller ultimatum og har takket nei til et tilbud om å rotere på posten mellom partiene.

– Utdanning er kjernen vår. Det er opp til statsministeren å velge om han vil ha nyvalg. Vi ønsker å få på plass større gjennomsiktighet i den sektoren med høyest grad av diskriminering i dette landet, forklarer partiets Knesset-medlem Meir Cohen til Times of Israel.

Ifølge Ha’aretz krangler de to partiene også om hvem som skal kontrollere den mektige finanskomiteen i Knesset. Det ville gitt Yesh Atid muligheten til å stenge igjen pengekranen, overfor tiltak de mener holder for eksempel ultra-ortodokse utenfor hæren og arbeidslivet. Likud ønsker på sin side en mer pragmatisk tilnærming.

Sterkt europeisk preg
De aller fleste aktuelle ministerne for den neste regjeringen er såkalte “ashkenazi-jøder”, altså europeisk-ættede jøder. Sannsynligvis vil kun 4-5 personer med en annen bakgrunn få plass i regjeringen. Et rekordlavt antall kvinner er også sannsynlig, med en representasjon på rundt 4-5.

Forrige artikkel– Sluttstatusavtale med PA helt nødvendig
Neste artikkelJødiske ledere hilser pave Frans I velkommen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no