Lapid presenterte budsjettforslag til Netanyahu

Statsminister Benjamin Netanyahu skal angivelig ha bedt finansminister Yair Lapid om å gjøre mange endringer.

Yesh Atid-leder Yair Lapid (f.h.) og Likuds partileder og statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Montasje av bilde fra Wikipedia (f.h.) og GPO)
Yesh Atid-leder Yair Lapid (f.h.) og Likuds partileder og statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Montasje av bilde fra Wikipedia (f.h.) og GPO)

Finansminister Yair Lapids budsjettforslag for 2013-2014, som han torsdag la fram for statsminister Benjamin Netanyahu, inneholder en rekke upopulære tiltak. Målet er å spare inn de 50-60 milliardene som Israel havnet i underskudd på statsbudsjettet i 2012. Jerusalem Post gjengir noen av punktene de har fått kunnskap om:

– Barnebidragene kuttes kraftig. Et punkt som tvinger ultra-ortodokse, med alle sine barn, ut i arbeidslivet.
– Offentlige lønninger, inkludert for Knesset- og regjeringsmedlemmer, kuttes.
– Forsvarsbudsjettet vil også oppleve betydelige kutt.
– Luksusartikler som dyre biler, dyre boliger eller annet, skattes hardt.
– Merverdiavgiften økes med én prosent.
– Skatteøkninger for de rikeste.
– Midlene satt av til vei og jernbane blir langt færre.

Totalt vil budsjettet for inneværende år kuttes med 20 milliarder kroner, mens det vil kuttes med ytterligere 6 milliarder i 2014.

Ifølge Times of Israel skal Benjamin Netanyahu, som til uken skal i begravelsen til Margaret Thatcher, ha vært fornøyd med enkelte punkter i budsjettet. For eksempel skal han ha skrytt av sparsomheten i en rekke budsjetter, men vært kritisk til de kraftige kuttene i pengene til forsvaret, vei og jernbane og mange av skatteøkningene.

– Vi har kommet oss gjennom finanskrisen med ro. Veksten i Israel er høyere enn i USA og EU og de fleste industriland. Arbeidsledigheten i Israel er lavere enn i de fleste vestlige land. Vi er nødt å nå våre finansmål. Seriøse budsjettkutt vil gjøre livet tøffere for befolkningen, men vil forhindre en økonomisk kollaps som i Hellas og Spania, argumenterer Netanyahu.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise