Lapid presenterte budsjettforslag til Netanyahu

Statsminister Benjamin Netanyahu skal angivelig ha bedt finansminister Yair Lapid om å gjøre mange endringer.
Yesh Atid-leder Yair Lapid (f.h.) og Likuds partileder og statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Montasje av bilde fra Wikipedia (f.h.) og GPO)
Yesh Atid-leder Yair Lapid (f.h.) og Likuds partileder og statsminister Benjamin Netanyahu (Foto: Montasje av bilde fra Wikipedia (f.h.) og GPO)

Finansminister Yair Lapids budsjettforslag for 2013-2014, som han torsdag la fram for statsminister Benjamin Netanyahu, inneholder en rekke upopulære tiltak. Målet er å spare inn de 50-60 milliardene som Israel havnet i underskudd på statsbudsjettet i 2012. Jerusalem Post gjengir noen av punktene de har fått kunnskap om:

– Barnebidragene kuttes kraftig. Et punkt som tvinger ultra-ortodokse, med alle sine barn, ut i arbeidslivet.
– Offentlige lønninger, inkludert for Knesset- og regjeringsmedlemmer, kuttes.
– Forsvarsbudsjettet vil også oppleve betydelige kutt.
– Luksusartikler som dyre biler, dyre boliger eller annet, skattes hardt.
– Merverdiavgiften økes med én prosent.
– Skatteøkninger for de rikeste.
– Midlene satt av til vei og jernbane blir langt færre.

Totalt vil budsjettet for inneværende år kuttes med 20 milliarder kroner, mens det vil kuttes med ytterligere 6 milliarder i 2014.

Ifølge Times of Israel skal Benjamin Netanyahu, som til uken skal i begravelsen til Margaret Thatcher, ha vært fornøyd med enkelte punkter i budsjettet. For eksempel skal han ha skrytt av sparsomheten i en rekke budsjetter, men vært kritisk til de kraftige kuttene i pengene til forsvaret, vei og jernbane og mange av skatteøkningene.

– Vi har kommet oss gjennom finanskrisen med ro. Veksten i Israel er høyere enn i USA og EU og de fleste industriland. Arbeidsledigheten i Israel er lavere enn i de fleste vestlige land. Vi er nødt å nå våre finansmål. Seriøse budsjettkutt vil gjøre livet tøffere for befolkningen, men vil forhindre en økonomisk kollaps som i Hellas og Spania, argumenterer Netanyahu.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise