Ultra-ortodokse tvinges til å undervise kjernefag

Lær elevene samfunnsfag, realfag og engelsk, eller mist statsstøtten. Det er utdanningsminister Shai Pirons budskap til de private ultra-ortodokse skolene.

Ultra-ortodoks skole i Mea She'arim (Foto: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv)
Ultra-ortodoks skole i Mea She'arim (Foto: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv)

– Ønsker dere penger fra staten? Undervisning i kjernefagene er statens forutsetning. Dersom dere ikke går med på det, tar jeg alle pengene, sa utdanningsminister Shai Piron i et intervju.

Utdanningsminister Shai Piron (Foto: Wikipedia)
Utdanningsminister Shai Piron (Foto: Wikipedia)

Yesh Atid-politikeren kommer selv fra jobben som rabbiner og lærer ved en religiøs skole, hvor slike fag var en viktig del av undervisningen. Israelske myndigheter har sett seg lei av at ultra-ortodokse skoler ikke underviser i det de selv beskriver som “sekulære fag”, som er en del av den statlige felles læreplanen. Fram til nå har skolene deres fått statsstøtte, selv om de ikke har gått med på å oppfylle disse kravene. Det blir det nå slutt på, skal vi tro Piron.

– Selv om disse er private institusjoner som ikke kan bli fortalt hva de skal undervise, er det ingen grunn for meg å gi dem penger heller. Staten kan ikke finansiere noe som går imot sine interesser, mener Piron.

– Vi kan ikke tvinge fram kulturelle endringer. Hvis for eksempel en ultra-ortodoks person sier meg at “å legge matte til Torah-studiene er blasfemi”, vil jeg åpne spesielle studiesentere som vil operere på kveldstid. Målet er å komme til enighet som vil se at ultra-ortodokse skoler underviser kjernen i læreplanen. Men dersom vi ikke lykkes med å komme til en avtale, vil vi ha en vanskelig strid foran oss. Institusjoner som lærer kjernefag vil få 100 prosent statsstøtte. De som ikke gjør det vil bli straffet [økonomisk], sier utdanningsministeren til Yedioth Aharonoth.

Forrige artikkelVi må elske Israel
Neste artikkelDe dømte terroristene kontroller selv lønnen fra PA
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no