Knesset diskuterte armensk folkemord

Meretz-politiker Zahava Gal-On og Knesset ønsker en offentlig anerkjennelse av det armenske folkemordet, på tross av at det kan hisse opp Tyrkia.

Meretz-politiker Zahava Gal-On (Foto: Wikipedia)
Meretz-politiker Zahava Gal-On (Foto: Wikipedia)

Det har gått 98 år siden det armenske folkemordet, da tyrkerne utslettet mellom 1-1,5 millioner av sine armenske innbyggere, i det som blir sett på som det første moderne folkemordet i stor skala. Men fortsatt nekter Tyrkia, under ledelse av statsminister Recep Tayyip Erdogan, å be om unnskyldning for de enorme ugjerningene.

For land med diplomatiske forbindelser med Ankara, skaper selvsagt dette problemer for de som offisielt ønsker å anerkjenne armenernes lidelser. Det er også tilfellet for Israel, som for øyeblikket er i ferd med å reparere sitt anstrengte forhold med tyrkerne.

Meretz-politiker Zehava Gal-On fikk gjennomslag for en markering av folkemordet i Knesset tirsdag. Hun mener det er på høy tid at Israel offisielt anerkjenner folkemordet, selv om det er stor fare for at det vil forverre situasjonen vis á vis den tyrkiske regjeringen.

– Det er på tide at Israel anerkjenner folkemordet mot det armenske folk, som 27 andre land har gjort. […] Forsoning med Tyrkia er et viktig og strategisk trekk, men det burde ikke påvirke en slik anerkjennelse, mener hun.

Ayelet Shaked (Foto: Wikipedia)
Ayelet Shaked (Foto: Wikipedia)

Gal-On har formulert et formelt vedtak, melder Yedioth Aharonoth, som fikk gjennomslag i den første av de tre avstemningene den må gjennom i nasjonalforsamlingen. Hun fikk verbal støtte fra Bayit Yehudis Knesset-representant Ayelet Shaked.

– Hvor mange av oss vet egentlig så mye om det armenske folkemordet? Hvorfor aksepterer vi at tyrkerne nekter å ta ansvar for disse fryktelige lovbruddene? Vi må handle mot vår egen og verdens stillhet mot slike grusomheter. Ingen nasjon stod med armenerne, akkurat som ingen brydde seg om folkemordet i Rwanda, sa hun fra talerstolen.

Under den første voteringen fikk forslaget bred støtte både blant representanter fra regjerings- og opposisjonspartiene.

Forrige artikkelFatahs dødshyllest fortsetter
Neste artikkel– Iran har allerede krysset rød atomlinje
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no