Knesset diskuterte armensk folkemord

Meretz-politiker Zahava Gal-On (Foto: Wikipedia)
Meretz-politiker Zahava Gal-On (Foto: Wikipedia)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det har gått 98 år siden det armenske folkemordet, da tyrkerne utslettet mellom 1-1,5 millioner av sine armenske innbyggere, i det som blir sett på som det første moderne folkemordet i stor skala. Men fortsatt nekter Tyrkia, under ledelse av statsminister Recep Tayyip Erdogan, å be om unnskyldning for de enorme ugjerningene.

For land med diplomatiske forbindelser med Ankara, skaper selvsagt dette problemer for de som offisielt ønsker å anerkjenne armenernes lidelser. Det er også tilfellet for Israel, som for øyeblikket er i ferd med å reparere sitt anstrengte forhold med tyrkerne.

Meretz-politiker Zehava Gal-On fikk gjennomslag for en markering av folkemordet i Knesset tirsdag. Hun mener det er på høy tid at Israel offisielt anerkjenner folkemordet, selv om det er stor fare for at det vil forverre situasjonen vis á vis den tyrkiske regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er på tide at Israel anerkjenner folkemordet mot det armenske folk, som 27 andre land har gjort. […] Forsoning med Tyrkia er et viktig og strategisk trekk, men det burde ikke påvirke en slik anerkjennelse, mener hun.

Ayelet Shaked (Foto: Wikipedia)
Ayelet Shaked (Foto: Wikipedia)

Gal-On har formulert et formelt vedtak, melder Yedioth Aharonoth, som fikk gjennomslag i den første av de tre avstemningene den må gjennom i nasjonalforsamlingen. Hun fikk verbal støtte fra Bayit Yehudis Knesset-representant Ayelet Shaked.

– Hvor mange av oss vet egentlig så mye om det armenske folkemordet? Hvorfor aksepterer vi at tyrkerne nekter å ta ansvar for disse fryktelige lovbruddene? Vi må handle mot vår egen og verdens stillhet mot slike grusomheter. Ingen nasjon stod med armenerne, akkurat som ingen brydde seg om folkemordet i Rwanda, sa hun fra talerstolen.

Under den første voteringen fikk forslaget bred støtte både blant representanter fra regjerings- og opposisjonspartiene.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag