Ønsker å privatisere havnene i Israel

Statsminister Benjamin Netanyahu prøvde å gjøre det for åtte år siden, men ble nektet av fagbevegelsen. Nå er det finansminister Yair Lapid (bildet) som ønsker å privatisere havnene.

Yair Lapid og hans datter under valgkampen. (Foto: Yair Lapids Facebook-konto)
Yair Lapid og hans datter under valgkampen. (Foto: Yair Lapids Facebook-konto)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Finansminister Yair Lapid får støtte fra økonomi- og handelsminister Naftali Bennett, som mener “monopoltilstandene” ved Israels havner må bort. Lapid ønsker å privatisere havnene i Haifa og Ashdod, samt tillate at private investorer bygger egne havneområder, melder Yedioth Aharonoth.

– Den nåværende situasjonen gir ingen mening, fordi det er et organ som sitter med all makt i denne saken, argumenterer Bennett.

Sist uke orienterte Lapid Knesset om endringene de ønsker å gjennomføre og advarte fagbevegelsen mot å gå i striden. Men Transportunionen i Histadrut sin leder Avi Edri varsler kamp. I 2005 skrev han og den daværende israelske finansministeren Benjamin Netanyahu under på en avtale etter uker med generalstreik, der myndighetene forpliktet seg på å ikke privatisere havner før tidligst i 2020. Den nåværende israelske regjeringen ønsker nå å gjennomføre reformene innen et tiår.

Bennett innser at dette vil føre til storstreik over hele landet, men at denne saken er for viktig til å la passere.

– Det har vært tilfeller der en haug av skip aldri har fått plass ved havnene, på grunn av mindre uenigheter. Det betyr tap på titalls millioner kroner hver gang. Reformen vil endre dette. Da er vi ikke lenger avhengig av et selskap. Dette er ikke privatisering, men konkurranseutsetting. Når systemet er sykt, må en ta inn over seg at det er smartere å gå gjennom ulike stadier, som å få sprøyte hos legen. Vondt gjør det, men det går over. Selvfølgelig vil det bli streik, men i forrige uke opplevde vi streik rundt “Åpen himmel” i luftfarten, men når alt kommer til alt så er staten nå sunnere og bedre for sine innbyggere, tror han.

Forrige artikkelForskere fullstendig på bærtur i sin kritikk av KrF
Neste artikkelNaim Araidi i MIFF Vestfold: Den aktuelle situasjonen i Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no