Flertall for ny valglov som ikke blir vedtatt

Hatnua og Yesh Atid vil ta i bruk vetoretten mot et nytt forslag til valglov fra Israel Beiteinus Knesset-medlem David Rotem.
Lederen for Knessets justiskomité og Israel Beiteinu-politiker David Rotem. (Foto: David Rotem, flickr.com)
Lederen for Knessets justiskomité og Israel Beiteinu-politiker David Rotem. (Foto: David Rotem, flickr.com)

Knesset vil sannsynligvis godkjenne et Israel Beiteinu-forslag til ny valglov under en votering i den første høringen onsdag. Regjeringens justiskomité har allerede godkjent forslaget enstemmig. Likevel vil loven aldri bli endelig vedtatt, skriver Jerusalem Post.

Formannen i Knessets justiskomité, Israel Beiteinus Knesset-meldem David Rotem, har forfattet forslaget. Hans endringer i valgloven inkluderer:

– Å øke sperregrensen til Knesset fra dagens 2 prosent til 4 prosent. Forøvrig det samme som ved stortingsvalgene her i Norge. Slik ønsker han å holde små særpartier utenfor nasjonalforsamlingen.
– Å senke antallet ministere som er lovlig å ha i en regjering til 19 inkludert statsministeren. Grensen for antallet viseministere satte Rotem til 4.
– Å utvide tidsrommet en regjering har til å arbeide med et statsbudsjett, fra 45 til 100 dager.
– Å sørge for at et mistillitsforslag mot en regjering ikke kan reises uten flertall i nasjonalforsamlingen på 61 av 120 mandater.

Problemet for de Knesset-politikerne som ønsker loven, er en avtale koalisjonspartene inngikk da regjeringen ble dannet. Alle endringer i valgloven krever at alle regjeringspartiene gir grønt lys. De som eventuelt ikke godtar endringen kan legge ned veto.

Regjeringspartiet Yesh Atid ønsker å benytte seg av denne vetoretten. De mener at sperregrensen burde økes til 5 prosent og at de ulike regionene i Israel må velge sine respektive representanter. Heller ikke Hatnua og Arbeiderpartiet mener lovendringen er omfattende nok.

Opposisjonspartiene Shas og Meretz tror ideologisk orienterte partier vil kunne få problemer med å bli representert i Knesset.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise