Netanyahus ønske om dobbeltseng til flytur fører til granskning

Statsminister Benjamin Netanyahu på besøk ved Herzl-museet i Israel. (Foto: Kobi Gideon, GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu på besøk ved Herzl-museet i Israel. (Foto: Kobi Gideon, GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Statsminister Benjamin Netanyahu har vært i hardt politisk vær de siste ukene. Israelske medier avslørte hvordan de offentlige utgiftene til statsministerboligen økte med 80 prosent i 2012, blant annet fordi Netanyahu hadde bedt om en dobbeltseng for en flyreise til London som kostet 650.000 kroner å installere. Han skal også ha brukt 500.000 skattekroner på sin private bolig i Cæsarea. I Israel har saken fått tilnavnet “flysengskandalen”.

Avsløringene kom først etter at en interesseorganisasjon for politisk åpenhet saksøkte myndighetene, som ikke ville offentliggjøre tallene. Men i likhet med i Norge har Israel offentlighetslover som garanterer pressen og folket fullt innsyn i hva politikere bruker skattepenger på i slike tilfeller, og de vant derfor saken.

Men nå er det trolig flere enn Netanyahu som kan frykte å bli gått etter i sømmene. Riksrevisor Yosef Shapira har nå bestemt at han vil etterforske hvordan politikere generelt bruker offentlige midler, for å dekke sine egne utgifter. For eksempel har utgiftene til president Shimon Peres også sett en kraftig økning de siste årene, melder Times of Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange lovgivere og interesseorganisasjoner har de siste ukene tatt til orde for en grundig og bred granskning, noe som har vært utslagsgivende for Shapiras beslutning. Sistnevnte ønsker nå et strengere regelverk for offentlige personers skattepengeutgifter, samt større økonomisk gjennomsiktighet.

Den stadig mer svulstige pengebruken hos mange politikere og en rekke politiske korrupsjonsanklager, har gjort at tiltroen til det politiske systemet er svært lav i Israel. Landet scorer heller ikke høyt på økonomisk gjennomsiktighet, ifølge Transparency International.  I 2010 skrev Jerusalem Post om en undersøkelse som viste at 88 prosent av velgerne mener politikerne er korrupte.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag