Gass-salg, eller ikke gass-salg?

Benjamin Netanyahu ønsker å selge 40 prosent av naturgassen til utlandet. Det er mange politikere i mot.

Statsminister Benjamin Netanyahu (bildet) på talerstolen under 90-årsfeiringen av president Shimon Peres. (Foto: GPO)
Statsminister Benjamin Netanyahu (bildet) på talerstolen under 90-årsfeiringen av president Shimon Peres. (Foto: GPO)

Meningene er mange og delte, nå som Israel forsøker å forvalte sine enorme gassreserver best mulig. Lederen for internasjonale saker ved USAs handelskammer, Myron Brilliant, mener landet gjør best i å eksportere deler av gassen. Slik skaper en arbeidsplasser, har han argumentert.

Politikere og partier i mellom er også uenigheten stor. Statsminister Benjamin Netanyahu vil foreslå en eksport på 40 prosent av forekomstene, under søndagens regjeringsmøte. For ham handler det ikke bare om raske og umiddelbare inntekter, men en sjanse til å bygge sterkere diplomatiske bånd med andre nasjoner. En godkjennelse betyr imidlertid at Israel vil beholde 20 prosent mer gass, enn det som først var planlagt.

– Staten Israel fikk en gave fra naturen i form av store gassforekomster. Etter en rekke lange møter, har vi i fellesskap bestemt oss for å øke mengden gass som Israel skal beholde. Dette vil sikre oss i 25 år. Slik får vi en balanse mellom behovet for å sikre energiforekomster for Israels innbyggere og behovet for å eksportere gass, som vil generere inntekter til bruk for innbyggerne.

Totalt vil eksporten generere nesten 400 milliarder skattekroner i ekstrainntekter, forklarer Jerusalem Post.

Miljøvernminister Amir Peretz (Foto: Yossi Gurvitz, flickr.com)
Miljøvernminister Amir Peretz (Foto: Yossi Gurvitz, flickr.com)

Miljøvernminister Amir Peretz er fornøyd med at mer gass nå blir satt av til hjemlig bruk, men synes fortsatt tallet er for lavt. Han ønsker å beholde ytterligere 15 prosent mer enn de 500 milliarder kubikkmeterne de nå har satt av. Hatnua-politikeren får støtte fra opposisjonsleder Shelly Yachimovich, som også er leder i Arbeiderpartiet.

– Beslutningen om å eksportere gass er å rane den israelske befolkningen, mener hun.

Yachimovich vil nå bringe saken fram for Høyesterett, sammen med en rekke andre Knesset-politikere og ministere. Et forslag mange israelske miljøorganisasjoner støtter.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise