“Tostatskrangel” mellom Lapid og Bennett

De sikret betydelig innflytelse over regjeringens politikk, ved å rotte seg sammen under koalisjonsforhandlingene. Men når det gjelder spørsmålet om en tostatsløsning, er Naftali Bennett og Yair Lapid rykende uenige.

Yair Lapid (f.v.) og Naftali Bennett. (Foto: Montasje av to Wikipedia-bilder)
Yair Lapid (f.v.) og Naftali Bennett. (Foto: Montasje av to Wikipedia-bilder)

Statsminister Benjamin Netanyahu klarte ikke å komme utenom verken Yesh Atid eller Bayit Yehudi, da han skulle danne sin regjering i vinter. Årsaken var at partilederne, henholdsvis finansminister Yair Lapid og handelsminister Naftali Bennett, opererte med en felles forhandlingsplattform. Slik sikret de seg betydelig større innflytelse over den israelske politikken, enn det Netanyahu nok skulle ønsket.

Men et sentralt spørsmål var ikke en del av plattformen: Tostatsløsning med en uavhengig palestinsk stat, eller ikke? I denne saken står partene nemlig langt fra hverandre ideologisk.

Mandag hevdet Bennett at Israel burde annektere “Område C” på Vestbredden, de stedene der Israel fortsatt har militær kontroll. Han og Bayit Yehudi er motstandere av ideen om en tostatsløsning, så sant ikke israelerne gir sin tilslutning gjennom en folkeavstemning, og er tilhengere av bosetningene.

– Dette [Område C, hvor samtlige israelske bosetninger ligger] er vårt hjem. Vi er leietakere her, ikke okkupanter. Tanken om å etablere en palestinsk stat i vårt land, den tanken er forbi, sa han ifølge Jerusalem Post.

Bennetts bemerkninger kommer mens USAs utenriksminister John Kerry arbeider på spreng for å få på plass nye direkte forhandlinger mellom PA og Jerusalem.

Uttalelsen fikk Lapid til å rette kritikk mot sin kollega onsdag, gjennom sin gamle arbeidsgiver Kanal 2.

– Å ikke ha to stater betyr at Israel vil være en tonasjonal stat, som vil være slutten på zionismen, hevdet han.

Mens kontorene til statsminister Netanyahu og justis- og diplomatiminister Tzipi Livni har sendt ut pressemeldinger og forsikret om at regjeringen ønsker en tostatsløsning, har Knesset-politiker Avigdor Lieberman tatt Bennets side.

– Dersom du fortsetter å spre rundt deg av håp og forventninger hele tiden, og de ikke blir virkelighet, vil du ende opp med mye skuffelse og frustrasjon. Fra et diplomatisk ståsted, er usikkerhet det vanskeligste. Akkurat nå er det ingen sjanse for å oppnå en diplomatisk løsning med palestinerne, påstod lederen for regjeringspartiet Israel Beiteinu.

Forrige artikkelVarsel om en forbrytelse
Neste artikkelMener Waze har “en lang vei framfor seg”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no