Både israelere og palestinere flest ønsker fred

Flertallet både i Israel og de palestinske områdene ønsker en fredsavtale, men få har tro på at en palestinsk stat er rett rundt hjørnet.

En av de siste gangene PA-president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes, var i Det hvite hus i Washington, september 2010. F.v. Abbas, Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair (bak Abbas), tidligere Egypt-president Hosni Mubarak, Netanyahu og USAs president Barack Obama. (Foto: Wikipedia)
En av de siste gangene PA-president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Benjamin Netanyahu møttes, var i Det hvite hus i Washington, september 2010. F.v. Abbas, Midtøsten-kvartettens utsending Tony Blair (bak Abbas), tidligere Egypt-president Hosni Mubarak, Netanyahu og USAs president Barack Obama. (Foto: Wikipedia)

Nærmere to-tredeler (62 prosent) av den israelske befolkningen ønsker en fredsløsning med palestinerne, en løsning som innebærer opprettelsen av en uavhengig palestinsk stat. 33 prosent er imot. På palestinsk side er 53 prosent for en slik løsning, mens 46 prosent er imot.

Tallene kommer fram i en ny spørreundersøkelse som er gjennomført av Truman-instituttet på Det hebraiske universitet i Jerusalem og Palestinian Center for Policy and Survey Research på Vestbredden.

Begge sider av konflikten er omtrent like skeptiske til om en løsning vil finne sted innen de neste fem årene, på tross av USAs diplomatiske forsøk på å gjenopplive fredsprosessen. 68 prosent av israelerne og 69 prosent av palestinerne tror ikke dette kommer til å skje. 58 prosent av palestinerne tror også det allerede er for sent å få på plass en tostatsløsning.

I tillegg er begge parter skeptiske til en “enstatsløsning”, som innebærer “én stat for to folk”. Henholdsvis 69 prosent av palestinerne og 63 prosent av israelerne er imot dette.

Interessant nok har den israelske folkeholdningen til bosetningene beveget seg mot venstre, på tross av at den israelske regjeringen har beveget seg mot høyre i dette spørsmålet etter valget. Rett over halvparten av de spurte israelerne mener bosetningene er det største hinderet mot fred, mens 74 prosent av palestinerne deler den oppfatningen.

Feilmarginen for meningsmålingen var 3 prosent på palestinsk side og 4,5 prosent på israelsk side.

Forrige artikkelNorge fordømmer Hamas-henrettelser
Neste artikkelNyvalgt president snakket varmt om menneskerettigheter
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no