– Den arabiske våren er over

“Bursdagsbarnet” president Shimon Peres stilte opp på et lengre intervju med The Washington Post forrige uke.

President Shimon Peres (Foto: Mati Milstein, Den britiske ambassaden i Tel Aviv)
President Shimon Peres (Foto: Mati Milstein, Den britiske ambassaden i Tel Aviv)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Intervjuet med den snart 90 år gamle Shimon Peres er gjengitt i sin helhet på norsk i Aftenposten. Den israelske presidenten snakket om hvordan framtiden kan se ut i et Midtøsten, som har blitt stadig mer ustabilt de siste tre årene.

Vi sakser inn en håndfull av de viktigste spørsmålene og svarene fra saken.

– Hvordan vurderer du den amerikanske utenriksminister John Kerrys innsats for å få fredsprosessen på skinner igjen?
– Jeg er imponert av hans seriøsitet og innsatsvilje, men jeg undervurderer ikke vanskelighetene han står overfor. Vi må støtte ham og hjelpe ham til å fullføre sitt oppdrag, som er identisk med vårt eget håp.

– Da Abbas talte under World Economic Forum i Jordan nylig, oppfattet mange ham som fiendtlig innstilt mot Israel.
– Han snakket ikke til vårt publikum, han talte til de palestinere som kritiserer ham. Han må vise dem at han er tøff. Men hvis du virkelig vil dømme Abu Mazen (annet navn på Mahmoud Abbas), hvor mange arabere kjenner du som har stått opp og sagt at «jeg er fra Safed (en by nord i Israel), men jeg skal ikke vende tilbake til Safed»? Han risikerte sitt liv.

– Men hvordan vurderer du situasjonen på bakken i Syria?
– Det var tider da vi snakket om sikre og trygge grenser. Vel, nå har vi ikke trygge folk. Alle slåss over alt. Historisk sett var Midtøsten underkastet og styrt av imperier. Disse herskerne trakk grenser mellom folkene uten å bry seg om etnisiteten til folk som bodde i nasjonene. Nå finnes det ikke et eneste land som er ensartet i Midtøsten. Derfor vil det også være borgerkriger overalt.

Det som splitter og ødelegger nasjoner i dag er terror. Selv de land som oppmuntrer til terror er i ferd med å bli dens ofre. Iran, for eksempel. I Irak har du grupper som støtter terrorister. Libanon er ødelagt av terror. Gaza er ødelagt av terror. I Gaza har du fire terroristgrupper.

Dette er slutten på en epoke med klassiske kriger. De pleide å forene nasjoner. Men terroristene hadde ikke full støtte fra noe land.

– Er du bekymret for Israels grense i nord, den har vært stabil i mange år nå?
– Ja, jeg er urolig, ikke bare for den nordlige, jeg er bekymret for alle grenser, for hele Midtøsten. Jeg tror ikke Den arabiske vår er over. Så hva kan jeg si i positiv retning? Du vet, det finnes 350 millioner arabere. 99 millioner av dem er allerede på nett. Smarttelefonen Iphone har påvirket situasjonen i Midtøsten mer enn noen erklæring fra Russland eller USA.

– Tror du fred med palestinerne er mulig i dag?
– Jeg ser at problemet ikke ligger i folkenes posisjoner, men i den skepsis som ble plantet i deres følelser om muligheten til å oppnå fred. Jeg deler ikke denne skepsis. Jeg tror at det å lede betyr å føre ut av skepsisen.

Forrige artikkelIsrael-aksjon avslørt av Hvite hus-kilder
Neste artikkelEU samarbeider ikke lenger med bosetninger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no